Hoppa till innehåll

Mexlagarskolan #8

Idag blir det ytterligare en klassisk temexbrunch: Chilaquiles. Ordet betyder bokstavligen “en söndersliten gammal sombrero” (sant) och är mexikanarnas bakfyllefrukost numero uno. Det finns en massa sätt att göra Chilaqules på men så här gör jag den. Chilaquiles Du behöver: Tortillas – som du antigen kört i ugnen tills de blivit krispiga, eller friterat eller, … Continued

Idag blir det ytterligare en klassisk temexbrunch: Chilaquiles. Ordet betyder bokstavligen “en söndersliten gammal sombrero” (sant) och är mexikanarnas bakfyllefrukost numero uno. Det finns en massa sätt att göra Chilaqules på men så här gör jag den.

Chilaquiles

Du behöver: Tortillas – som du antigen kört i ugnen tills de blivit krispiga, eller friterat eller, som här, färdigköpta tortillachips – fetaost, fyra tomater, en lök, tre vitlöksklyftor, en torkad anchopeppar, färsk koriander, olja, kycklingbuljong och salt.
Så gör du: Ta bort stjälken och fröna i den torkade anchopepparn och stek i olja. Lägg i en skål och häll på lite vatten och lått stå. Samtidigt steker du tomaterna, vitlöken och halva löken i oljan. För över till en blender tillsammans med anchopepparn och mixa till en slät smet. Häll tillbaka chilisåsen till stekpannan och häll i kyckling buljong och salta tills det smakat gott. Häll i tortillachipsen och rör runt i cirka fyra minuter. De ska vara lite sega men samtidigt krispiga. Strö över lite fetaost, hackad lök och koriander och servera med ägg – any style.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.