Hoppa till innehåll

Mexlagarskolan #9

Under min grungeperiod på 90-talet var jag vegetarian i tre år och jag måste säga, för att vara en hälsosam livsstil äter man en massa skit. Jag överlevde på typ pommes frites och stekta ägg. Och jag har aldrig ätit så mycket chips som då. Alla vegetarianer jag känner äter sjukt mycket chips. Iallafall, eftersom … Continued

Under min grungeperiod på 90-talet var jag vegetarian i tre år och jag måste säga, för att vara en hälsosam livsstil äter man en massa skit. Jag överlevde på typ pommes frites och stekta ägg. Och jag har aldrig ätit så mycket chips som då. Alla vegetarianer jag känner äter sjukt mycket chips.

Iallafall, eftersom vegetariska mexrätter efterfrågats så tänkte jag idag bjuda på ett enkelt, men otroligt gott, recept där inga djur skadats vid tillverkningen. Jag tänkte bjuda på enchiladas. Ordet betyder bokstavligen “i chilisås” och syftar på att man doppar tortillabrödet i chilisås innan man ugnsbakar det. Enchiladas är i grundutförandet en vegetarisk rätt: bara tortillas, chilisås och en jävla massa ost. Det är för övrigt en annan sak många vegetarianer äter sjukt mycket av: ost. Så det här kommer ni nog gilla.

Feta och heta enchiladas 
Du behöver: Tortillas, 4 lökar, riven cheddar, fyra tomater, en lök, tre vitlöksklyftor, en torkad anchopeppar, olja, grönsaksbuljong och salt.

Så gör du: Ta bort stjälken och fröna i den torkade anchopepparn och stek i olja. Lägg i en skål och häll på lite vatten och lått stå. Samtidigt steker du tomaterna, vitlöken och halva löken i oljan. För över till en blender tillsammans med anchopepparn och mixa till en slät smet. Häll tillbaka chilisåsen i stekpannan och tillsätt buljongen. Samtidigt river du osten samt skivar löken och steker den på medelvärme tills den blir genomskinlig. Doppa tortillabröden i chilisåsen, häll i lök och riven ost och vik på mitten. Lägg dem omlott i en ugnsform, häll över ännu mer chilisås och riven ost och gratinera i ugnen en 20 minuter eller tills osten bubblar.
Servera med Pico De Gallo och creme fraiche.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.