Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Något med apor

Häromdagen frågade en bekant vad jag allra helst önskade att min dotter Dixie skulle arbeta med när hon blir stor. Innan jag hann stoppa mig själv kom orden ”Något med apor” ut ur munnen på mig. Ja, jag vet att det är meningen att man ska svara att hon ”får jobba med precis vad hon vill, bara hon blir lycklig” på den frågan, men innerst inne vill jag verkligen, verkligen att hon ska jobba med apor.

Annons

Jag vill att hon, precis som jag, ska idolisera Diane Fossey, Jane Godall och, även om hon inte direkt jobbade med apor, Karen Blixen. Jag vill att hon ska klä sig i tropikhjälm och ridbyxor, frilansa åt National Geographic, flytta till Afrika, bli ihop med en ung Robert Redford och tillsammans ska de skydda chimpanser från tjuvskyttar samt bli extra bra kompis med en gammal sur silverrygg som ingen annan vågar närma sig.

Skämtsamt ska hon kalla den där silverryggen Crampa, efter mig, och jag ska spela förolämpad men skrocka nöjt där jag sitter på verandan och torkar svett från pannan med en gammal ihopknycklad näsduk samt dricker GT efter GT eftersom, som jag säger, ”behöver kininen” samtidigt som jag knapprar ner ännu en deckare på min uråldriga MacBook Air eftersom jag ”inte gillar skrivkänslan hos de nya modellerna.” Och just det: jag ska ha linnekostym!

Och vet ni vad? När jag kollar igenom bilderna från i somras så hittar jag flera tecken på att hon faktiskt redan nu har ett intresse av att jobba med apor. Kolla:

Hon verkar i och för sig inte helt främmande för att arbeta inom ”något med getter” heller:

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar