Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Nya konsumtionsvanor

Kalle och jag har så smått börjat drömma om en ny expedition och eftersom denna i så fall skulle innehålla en del skidåkning (och Brunnsviken är täckt av is) så borde jag verkligen tjacka ett par turskidor och börja öva. Jag har kollat ut ett par svinsnygga Åsnes som 1. har en bild av min idol Roald Amundsen på sig och 2. har stålkanter så att man kan köra offroad (heter det så?) men grejen är bara att de egentligen är alldeles för dyra för mig just nu.

Annons

Eller, i vanliga fall skulle de vara för dyra. Nu vet jag inte längre. Jag håller nämligen på att läsa miljöjournalisten David Jonstads mycket spännande och intressanta bok Kollaps – om att vår civilisation oundvikligen närmar sig sitt slut – och den har inspirerat till helt nya konsumtionsvanor hos mig. Innan jag köper något nu så funderar jag nämligen på om man kan ha nytta av den efter kollapsen eller inte.

Exempel:

Sugen på: Hopes läderkängor med tunn, italiensk lädersula.
Tänker: ”Svinsnygga, vill ha!, men tyvärr totalt värdelösa efter kollapsen. Köp ej.”

Sugen på: Dunjackerea på Caliroots.
Tänker: ”Bra att ha en varm jacka efter kollapsen. Köp!”

Sugen på: Perfekt sliten second hand-läderjacka exakt i min storlek som jag hittade på Ebay.
Tänker: ”Allvarligt. Vad ska du ha en sån till efter kollapsen? Idiot. Köp ej.”

Sugen på: En urgullig quarterhäst jag såg på hästnet.se.
Tänker: ”Du kan inte rida, är rädd för hästar och har ingenstans att ha den. Men du måste ju kunna transportera dig efter kollapsen. KÖP!!!”

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar