Hoppa till innehåll

Ove jobbar i tullen på Tromsø

Jag har inte berättat det här men när vi flög till Svalbard hände det en lite underlig grej i säkerhetskontrollen i Tromsø. Det visade sig nämligen att Ove – denna medelålders besserwissertyp som vi skriver så ofta om på cafe.se – jobbade i tullen. Så här gick det till: Tull-Ove (pekar på mig): Du där! … Continued

Jag har inte berättat det här men när vi flög till Svalbard hände det en lite underlig grej i säkerhetskontrollen i Tromsø. Det visade sig nämligen att Ove – denna medelålders besserwissertyp som vi skriver så ofta om på cafe.se – jobbade i tullen. Så här gick det till:

Tull-Ove (pekar på mig): Du där! Är det här din?

Han håller upp min nyckelknippa som precis passerat röntgenapparaten.

Jag: Eh… Ja?
Tull-Ove: Vet du inte att det är förbjudet att föra med sig vapen på flygplan?
Jag: Jo. Men det där är nycklar.
Tull-Ove: Jasså? Intressant. Men vad kallar du i så fall…

Han fipplar upphetsat med nycklarna tills han finner vad han söker.

Tull-Ove: … Den här!

Tull-Ove håller triumferande upp min nyckelring som är i form av ett litet, litet knogjärn i silver. Det är så litet att min dotter knappt fick på sig dem när hon var cirka tre månader gammal (jag testade). Denna nyckelring har jag haft i kanske tio år och det har passerat otaliga tullkontroller över hela världen – men den skulle ICKE passera Tull-Ove, det såg jag i hans ögon.

Tull-Ove: Vet du inte att det här är allvarliga grejer? Vi hade en kille förra veckan som försökte smuggla in en knogjärn på flyget – han fick polisen hämta.
Jag: Men tycker du inte att det är väldigt litet knogjärn i så fall? Vad kan det va? Tre centimeter? Man måste ha väldigt små händer för att kunna göra någon egentlig skada med ett sånt där.
Tull-Ove: Det spelar ingen roll! Enligt norsk lag är det förbjudet att…
Yngre kollega till Tull-Ove: Men det  är faktiskt bara en nyckelring.
Tull-Ove (höjer rösten nu): Det är ett dödligt vapen och som sådant ska det ICKE få passera Tromsø säkerhetskontroll. Inte på några villkor! Han ska vara glad att jag inte ringer polisen!

Tull-Ove fipplar loss knogjärnet, öppnar soptunnan och kastar kraftfullt ner det. Den yngre kollegan tittar på mig med en blick som säger: ”Ledsen för det där. Du får i alla fall vara glad att du inte jobbar med honom.” Tull-Ove sträcker mig resten av nycklarna.

Tull-Ove: Jag låter dig gå med en varning. Låt det här bli en läxa nu.

En då 3 månader gammal Dixie med knogjärnen.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.