Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Privat inte personlig (eller tvärtom?)

Vare sig man skriver i en blogg eller i en tidning så brukar det ju heta att man ska vara “personlig men aldrig privat”. Jag har aldrig förstått vad som menas med det där. Jag menar: det är ju precis samma sak! Orden har exakt samma betydelse.

Annons

Om man kollar i Svenska akademins ordlista under ordet privat står det: “Med privat kan avses ett ord som betyder personligt eller enskilt.” 

Så vad menar man när man säger så?
Jag tror att det betyder att man som skribent ska försöka vara så allmängiltig som möjligt. Du kan ventilera hur personliga tankar som helst eller visa upp dina allra vidrigaste små privata hemligheter – bara de säger något om andra människors liv. Jag tror till och med att detta är det första och största steg man kan ta till att bli en bra skribent, att inse att människor egentligen bara är intresserade av en sak: sig själva.
Eller är det bara jag som är intresserad av sånt här?
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar