Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Projekt: Hemmabar 3

is2

Teorin om att det skulle räcka med att koka vatten för att få till riktigt klar is visade sig tyvärr inte hålla. Min isklump blev vackert genomskinnlig cirka två centimeter runt om för att sedan vara grumligt som ett misskött akvarium i mitten. Inte bra. Signaturen Viktor skrev dock att ”is blir smutsig på grund av luftbubblor i vattnet. När man i labbet gör riktigt klar is så brukar man dels använda vibrationsplatta, dels få vattnet att frysa nedifrån så att bubblorna har en chans att fly.”

Annons

is3

Efter att ha gjort lite journalistisk research (=googlat) så fann jag att Viktor hade alldeles rätt. Vibrationsplatta är kanske svårt att få tag på men om man fryser vatten i en frysväska så ska vattnet tydligen frysa på ett sådant sätt så syrebubblorna vandrar uppåt och resulterar i en alldeles grumlig yta medan resten är helt klar och fin cocktail-is. Måste testas! Återkommer med resultat. Vad jag ska göra med en frysväskestor bit is om jag lyckas? Ingen aning.

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar