Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Projekt: Mentor/protegé del 3

Ansökningarna till min protegéplats fortsätter att trilla in. De är nog snart uppe i ett hundratal nu och jag har börjat rensa så smått bland dem. De uppenbara weirdosarna ryker först, sedan de som bara vill ha gratis mat och sist de som kanske verkar vettiga – men som uppenbarligen aldrig läst vare sig den här bloggen eller något jag skrivit. De som verkar lite extra bra lägger jag däremot i en särskild hög. Där befinner sig just nu två personer: en snubbe som berättar att han en gång försökte bygga en nollbudgetballong som han skulle flyga till Nordpolen med (han misslyckades) och en annan kille som faktiskt redan har en mentor i en kulturskribent på Svenska Dagbladet – men som han lovar att sparka så fort jag säger ja. Så ska det låta!

Annons

Vidare kan man säga  att av de sökande är det en förvånansvärt hög andel killar. Eftersom de flesta mail jag får är från tjejer så trodde jag faktiskt inte det. Min uppfattning, uppenbarligen fel, är att de sena 80- samt 90-talisttjejerna är drivna, ambitiösa och drömmer om en mediakarriär medan killarna mest sitter och spelar World of warcraft i ett par pyttesmå Lacosteskor och sådana där tajta jeans där kallingarna sticker upp.

En annan sak jag finner intressant är att det är en sådan ideologisk spännvidd på de sökande.

Från:

”Jag vet vad som behöver förändras i den svenska sjukvården för att vi ska kunna kalla den bäst i världen utan att skämmas. Min tid i den indiska sjukvården, om än kort, visade hur mycket mer man kan göra med mindre resurser. Jag vill förändra hela sättet vi behandlar patienter och pengafrågan i Sverige. För att göra det behöver jag kompensera för att jag inte är partipolitiskt bunden, har någon organisation i ryggen eller är så inflytelserik att jag kan skapa egna kanaler för att få ut mitt bidrag till debatten. Jag behöver en mentor som kan hjälpa mig med det.”

Till:

”Din blogg intresserar mig väldigt mycket eftersom att den handlar om att vara man på 2000 talet. Detta eftersom att jag själv raggar väldigt mycket och ser en konst i att få snyggare och snyggare brudar för varje gång. Då är jakten intressant. Processen från att stöta till att fånga dem är oerhört viktig.”

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar