Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Projekt mentor/protegé: Kandidat 1

 |  Publicerad 2011-09-20 13:42  |  Lästid: 2 minuter

Då har det väl blivit hög tid att ta ta i det här mentor/protegé-projektet ändå? Jag tänkte att jag kanske presenterar en kandidat om dagen, så ser vi var vi vad som händer?

Kandidat 1: Peter Johansson

Jag fastnade för Peters brev av två anledningar. Dels så verkade han ha en härligt självironisk humor och sedan så var han den av alla sökande som visade störst intresse för själva skrivandet. Så här skriver han nämligen:

“Jag är utbildad grafisk designer, fil.kand., något jag fortfarande jobbar frilans med. Men någonstans halvvägs upptäckte jag att jag läste fler böcker om skrivande än om design. Min bokhylla består av Nick Tosches, Gay Talese, Robert Fisk, The Paris Review Collected Interviews, The New New Journalism där Krakauer, Orlean, Weschler med flera pratar om hur de skriver sina Pulitzer-belönade reportage osv. osv. Visste du att Talese klistrar upp varje färdigskrivet A4-ark på väggen för att sedan stirra på det genom en kikare för att få distans till texten?“

Det där gillade jag! För mig säger det att den här snubben har alla förutsättningarna att bli en riktigt bra skribent. Så här tror jag nämligen att det är: om man ska bli bra på något så krävs det först och främst att man vill bli bra på det. Och har man läst alla de där stora journalisterna som Peter rabblar upp så har man uppenbarligen ambitionen att en dag kanske kunna mäta sig med dem. Faktum är att de flesta duktiga magasinsjournalister jag känner har exakt samma böcker i sina bokhyllor där hemma. Så stort plus i kanten för det!

Nackdel: Som en hel del andra som har mailat till mig är Peter kanske lite överkvalificerad till att bli min protegé. Han har nämligen redan fått en bok som heter 100 förebilder – för dig som tröttnat på Gandhi utgiven och det är ju faktiskt mer än jag (än så länge) har gjort. Kanske borde Peter bli min mentor istället?

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:47