Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Provlagning: Momofuku 2

 |  Publicerad 2011-11-24 16:29  |  Lästid: 4 minuter

Hörrni, jag provlagade ju lite mer momofukugrejer i helgen. Så här gick det:

Till huvudrätt valde jag en superenkel rätt kallad Chicken & egg. Eller enkel förresten, lite pillig var den allt. Jag började med att låta ett gäng kycklinglårfiléer, med skinnet kvar så klart, ligga i en saltlake bestående av 1 dl socker, 1 dl salt och 1 liter vatten i 6 timmar (inte längre). Sedan satte jag igång med att confitera skiten ur kycklingen – något jag aldrig testat att göra hemma förr. Confitera betyder att man långsamt kokar kött i fett, ofta ankfett. Här skulle man dock helst ha svinister och baconbitar. Men jag hade inget sånt så jag tog jordnötsolja istället (vilket också ska gå bra)som jag la bitar av sidfläsk i för att ge kycklingen en rökt slags smak. Jag stoppade allt i ugnen på 90 grader i 50 minuter, satte sedan allt i kylen att stelna och när det var dags att äta så värmde jag upp klabbet i ugnen igen, tog upp kycklingen och stekte den på skinnsidan i en svinhet gjutjärnspanna tills skinnet blev löjligt krispigt.

Till detta kokade jag sushiris, gjorde samma snabbinlagda gurka som sist samt försökte mig på Momufukus specialpocherade ägg. Det går till så att man kokar valfri mängd ägg i 60 grader varmt vatten i 45 minuter. Jag använde ånginsatsen, så att äggen inte skulle bli för varma mot plattan. Sedan är det bara att knäcka dem och, voila!, så kommer det ut perfekt krämiga pocherade ägg utan att man behöver mecka med att knäcka dem i vatten och sånt. Smart!

Och så här blev det! Jag serverade med lite finhackad vårlök, sriracha, risvinäger och soja.

Till dessert valde jag att försöka mig på Momofukus flingmjölkspannacotta. Tydligen är det så att deras specialitet är desserter som baseras på mjölk med frukostflingesmak. Quirky va? Alltså som de där sista skedarna mjölk smakade när man var liten. Gott! Jag började med att göra flingmjölken genom att rosta 100 gram cornflakes i 150 grader varm ugn i 15 minuter. Jag lät dem svalna och hällde dem sedan i 825 gram standardmölk. Sedan lät jag det dra i 20 minuter, silade bort flingorna och blandade i 30 gram råsocker och 1 gram salt.

Sedan satte jag det att kallna i kylen.

Nu var det dags att börja med crunchen. Jag krossade 170 gram cornflakes med händerna och blandade i 40 gram mjölkpulver, 40 gram socker, 4 gram salt och 130 gram smält smör. Och bara så ni vet, det är Dixies hand på bilden. Inte min. Alltså på riktigt. Så där små händer har faktiskt inte jag. Det skulle ju se helskumt ut.

I alla fall, jag satte in crunchen i den 175 grader varma ugnen och lät den stå i 20 minuter. Det blev så klart sjukt mycket mer crunch än vad jag behöver så jag la det mesta i frysen för framtida glassbehov. Sedan var det dags att ta tag i pannacottan. Jag la ett och ett halvt gelatinblad i kallt vatten i fem minuter, kramade ur och smälte gelatinen i en skvätt av flingmjölken samt 25 gram råsocker och en gram salt. Sedan tillsatte jag 320 gram av flingmölken, värmde upp, hällde i fyra skålar och lät sitta tre timmar i kylskåpet så att det skulle stelna.

Och så här blev den! Jag serverade så klart med crunchen och lite hallon som den uppmärksamme bloggläsaren kan se.

Min flickväns utlåtande: Jag ger chicken & egg *** och flingmjölkspannacottan **. Tyckte att kycklingen var väldigt krispig och god, men blev rätt träligt med bara ris och ägg till. Och pannacotta är inte min grej. Inte äckligt, bara inte speciellt gott.

Mitt utlåtande: Skojar hon? Chicken & egg var ju svinagott! I alla fall när man fick kondimenten i precis rätt proporioner. Det smaka som en enkel, men raffinerad, bimbimbap. Gör hemma! Jag kan dock hålla med om att pannacottan var lite trist. Främst, kanske, för att pannacotta ÄR trist, en efterrätt för Halv åtta hos mig-tävlanden. Och den här var ju inte ens gjord på grädde. Dock älskade jag crunchen och flingmjölken. Jag provade att äta dem ihop och det smakade helt sjukt: som en extremt maxad flingfrukost. Bara den upplevelsen var värt allt besvär.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:46