Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Recept: Thanksgivingmiddag

Jens Stenberg  |  Publicerad 2013-11-25 14:34  |  Lästid: 5 minuter
1

Nu på torsdag firar de ju thanksgiving i USA, men redan i onsdags så lagade jag och min kompis David en tacksägelsemiddag till ett gäng modebloggare och annat löst folk. Det var otroligt kul, särskilt då att som hemmakock äntligen få röja loss i ett proffskök. Det har jag alltid drömt om. Jag tänkte skriva en topplista på proffsgrejer jag drömmer om att ha i mitt hemmakök snart – men så länge kanske ni vill ha recepten? Om ni undrar varför alla tre rätter innehåller majonnäs så är det för att middagen arrangerades av Hellmans (även om jag antagligen skulle ha använt så mycket majjo som möjligt ändå).

2

Förrätt: Lobster tostadas
Klassiker som även är med i min kokbok Texmex från grunden.

4 personer
1 spetspaprika
1 färsk chili
4 vitlökslyftor
3 msk Hellmans majonnäs
salt
1 hel kokt hummer
4 majstortillas
Frityrolja

Pico de gallo:
200 g körsbärstomater
1 silverlök
1/2 kruka koriander
1–2 färska chilis
2 msk pressad limejuice
1 tsk salt

Rosta spetspaprikan och chilin tillsammans med den oskalade vitlöken i en maxad ugn. Skinnet ska vara nästan svart. Skala dem och mixa med majonnäs. Smaka av med salt och blanda med hummerköttet. Gör en pico de gallo genom att dela tomaterna och ta ut kärnorna. Hacka dem sedan tillsammans med lök, koriander och chili, ju mindre bitar desto bättre. Pressa över lime och salta. Fritera en hel majstortilla och låt rinna av på ett papper. Lägg på en sked salsa och lite hummerblandning och ät.

3

Huvudrätt: Turkey sandwich
I amerikanska komediserier så är det ju alltid kalkonmackan gjord på rester från dagen innan som alla verkar vilja ha. Så jag bestämde mig för att skippa det helstekta kalkonsteget och gå direkt på mackan.

4 personer

Coleslaw:
0.5 huvud rödkål
0.25 rotselleri
1 silverlök
2 morötter
1 dl ättika
1 msk cidervinäger
0.5 tsk fänkålsfrön
0.5 msk kumminfrön
2 msk brunt socker
2 tsk salt

Kalkonen:
350 gram färskt kalkonbröst
1 liter vatten
55 gram salt
30 gram socker
1 bunte färsk dragon
1 bunte bladpersilja
1 lagerblad
6 vitlökslyftor
1 gul lök
1 msk svartpepparkorn
1 citron

Honey mustard mayo:
2 dl Hellmans majonnäs
1 msk dijonsenap
1 msk grov dijonsenap
1 msk honung

Gribbenes:
Kyckling eller kalkonskinn
Salt

Till servering:
4 st riktigt goda hamburgerbröd
4 skivor hamburgerost
majjonäs
creme fraiche
mandelpotatischips
färsk tryffel

Dagen innan, minst, du ska äta din turkey sandwich gör du coleslawen. Denna måste nämligen stå och gotta till sig i minst ett dygn. Bra nyheterna är att det är väldigt enkelt: bara riv rödkålen superduperfint, finhacka löken och julienna (skär i tändstickor) rotsellerin och moroten. Blanda. Koka upp de andra ingredienserna tills sockret löst sig, häll över kålen genom en sil. Sätt ett fat med en tyngd på och ställ i kylskåpet. Blanda runt lite när du blir nyfiken och ändå vill kolla. Allt blir vackert knallrött efter ett dygn. Håller i en vecka. Dagen innan måste du också lägga kalkonen i ett saltlag så att det blir saftigt och gott när det tillagats. Koka upp alla ingredienserna (utom kalkonen). Låt svalna. Häll saltlaken över kalkonen och ställ in i kylen över natten. På själva mackdagen blandar du majjoingredienserna till en god sås och gör så kallad gribbenes – vilket är knaperstekt kyckling- eller kalkonskinn. Detta är enkelt: lägg skinnet i frysen ett tag, skär upp det i småbitar och in i en 200 grader varm ugn med lite salt över. Efter 10-15 minuter är de ljuvligt knapriga. Låt rinna av på ett papper och sätt åt sidan. Ta upp kalkonen ur saltlagen och låt torka en timme i kylskåpet. Sätt ugnen på 230 och ugnsgrilla tills innertemperaturen är 71 grader. Ta ut, låt vila ochskär sedan upp tunt.  Montera mackan genom att först grilla hamburgerbrödet på båda skärytorna. Lägg på en skiva ost, rejält med kalkon, coleslaw och strössla över gribbenes. Avsluta med att lägga på locket som du smörat på gott om majjon på. Servera med mandelpotatischips och en dip bestående av hälften Hellmans majjonnäs och hälften creme fraiche samt rent pinsamma mängder nyhyvlad färsk tryffel.

4

Dessert: Chokladkolatårta med maldonsalt
Majjo i en kaka låter ju naturligtvis helt sjukt – men grejen är att det inte bara funkar. Det blir otroligt bra också: majjo är ju trots allt bara ägg och olja. Kanske den saftigaste kaka jag käkat.

10 personer
5 dl mjöl
1.5 dl kakao
2 tsk bakpulver
0.25 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
3 ägg
3.5 dl socker
3 dl Hellmans majonnäs
1 msk vaniljextrakt
3 dl ljummet vatten

Glasyr:
300 gram mörk choklad
2 dl socker
1 msk glykossirap
0.5 dl vatten
2.5 dl grädde
340 gram rumsvarmt smör
Flingsalt

Sätt ugnen på 160 grader. Smöra och bröda en form. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vispa ägg och socker fluffigt, ungefär fem minuter. Tillsätt majonnäsen och vaniljen och vispa ihop. Rör i en tredjedel av de torra ingredienserna, sedan hälften av vattnet, sedan en tredjedel torra, resten av vattnet och resten av det torra. Häll smeten i formen, den ska vara väldigt lös, och baka på 160 grader i 40-50 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt svalna.
Gör en karamell genom att koka socker, glykossirap och vatten på mediumvärme. Rör inte runt, men peta ner sockerkristaller som formas med en pensel. Efter ungefär 10 minuter när sockret blivit gyllenbrunt och luktar kola häller du i grädden och vispar runt tills den löst sig. Häll blandningen över chokladen, som du brytit upp i bitar, och låt smälta.  Vispa chokladkolablandningen och dutta i små bitar av det rumsvarma smöret tills du fått i allt och glasyren blivit blank och fin. Sätt in i kylskåpet i 20 minuter så att det får rätt konsistens.  Dela chokladkakan på mitten, bred på hälften av chokladkolan plus lite flingsalt. Lägg på toppen och täck med resten av chokladkolan plus mer flingsalt. Servera med vaniljglass och inlagda körsbär.

5

David och jag tar efter servicenbiran. Sjukt god.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:44