Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Så gör du en BBQ-smoker: Del 2

 |  Publicerad 2010-06-09 16:39  |  Lästid: 2 minuter

Det här behöver du:

Verktyg: Vinkelslip, borr, skruvmejsel, linjal, penna.

Material: Ställning av något slag, grillgaller, skruvar och muttrar.

Så här gör du:

bbq

1. Såga till ställningen till tunnan så att tunnan ligger stadigt. Exakt hur du gör detta varierar så klart på vilken sorts ställning du hittat. Vi hittade vår på en skrot, en tjusig gammal gjutjärnspjäs. Men också metallvagnar, kundvagnar, och andra metallställningar kan användas. Vi hittade till och med en gammal bår som skulle kunna användas av gothgrillaren.

bbq22

2. Mät ut var du vill ha vinkeljärnen grillgallret ska vila på. Som grillgaller använder man helst ett gjutjärnsgaller. Det finns sådana där med diamantmöster att köpa och kan sågas till exakt. Men de var så jälva dyra så vi hittade ett annat.

bbq23

3. Borra. Inga konstigheter.

bbq24

4. Skruva fast vinkeljärnen.

bbq26

5. Lägg tunnan på ställningen och lägg på gallret på vinkeljärnen. Svinenkelt! Som ni ser går inte gallret hela vägen ut. Det är för att när man gör en BBQ så steks inte köttet av direktvärme utan av den varma luften och röken som bli inne i tunnan. Kolet och trächipsen ska alltså ligga i ena hörnet av tunnan. Tunnan kan naturligtvis också användas som en vanlig grill. Då ligger kolen direkt under köttet.

bbq25

6. Färdig!

Första delen hittar du här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:01