Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Schlager vs Amerikansk radiocountry

I dagens Metro har jag skrivit en liten kolumn om hur svenska schlagermakare verkligen borde lyssna mer på den amerikanska radiocountryn när det blir dags att skriva texterna. Precis som den amerikanska radiocountryn är ju schlager enkel bruksmusik att älska, gråta och dricka till, men när det kommer till innehållet skiljs de båda genrerna åt totalt.

Annons

Där den amerikanska radiocountryns texter nästan alltid är välskrivna, roliga, rörande och handlar om vardagsnära saker handlar de svenska om ingenting. Det är bara en masa ihåliga ord, staplade på varandra. Bara diggiloande och diggilejande om fåglar och stjärnor och himlar.

Den enda svenska schlagertext jag kan minnas att jag blivit i närheten av berörd av är Linda Bengtzings Jag ljuger så bra – den kan alla som haft en Sturm und drang-period efter ett havererat förhållande känna igen sig åtminstone lite i.

Jämför då med till exempel Darius Ruckers It won’t be like this for long (ovan), en låt som jag råkade stöta på när min dotter precis blivit född och vars text fick mig att bryta ihop totalt (och som fortfarande gör det). Den fångade exakt vad jag kände just då. Och det är ju det som är så fint med den amerikanska radiocountryn – låtarna kanske är banala, bonniga och sentimentala men det finns en för varje situation i livet.

Här är i alla fall en liten playlist med bra radiocountry med fantastiska texter.

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar