Jonas Cramby
Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.
Crambys klimatmat: dag 14
Igår avslutade jag mina två klimatveckor genom att med min totala ihopsamlade köttbudget laga den rätt som jag kanske kommer sakna mest när kollapsen kommer: siu yuk, eller kinesisk extremt knaprig fläsksida. Det finns en massa olika sätta att få en perfekt, bubbligt frasig svål, och jag håller fortfarande på att experimentera mig fram till … Continued
Crambys klimatmat: dag 13
Näst sista klimatdagen spenderades småbakis. Exakt hur klimatsmart mitt bokmässefestande var igår är högst osäkert men jag drack i alla fall bara naturvin, vilket väl ändå måste vara bra för naturen? Och den där magnumflaskan hantverkcider från Fruktstereo som jag sög i mig är ju faktiskt gjord på räddad fallfrukt så det borde ju göra … Continued
Crambys klimatmat: dag 12
Varje år under bokmässan har kokboksavdelningen på mitt förlag Natur & Kultur ett kuligt party där kockar och kokboksförfattare lagar smårätter och häller vin. I år var denna fest på asmysiga vinbaren bar la lune (missa inte den när ni är i Götet) och en av smårätterna var svenska ostron från ostronplockaren Lotta Klemming. Har … Continued
Crambys klimatmat: dag 11
Igår kom jag till bokmässan i Göteborg och som vanligt gick vi ett gäng till grymma italienaren Trattoria La Strega och käkade middag. Nu hade jag kunnat skriva ett inlägg om hur svårt det är att äta klimatsmart på krogen men faktum är att jag tycker att det är precis tvärtom. Det finns inga som … Continued
Crambys klimatmat: dag 10
Vi kan inte snacka klimatmat utan att prata om havets Greta Thunberg, sandbankarnas Leonardo DiCaprio och blåstångens Al Gore: den lilla, lilafärgade miljöaktivisten musslan. Musslor är inte bara billiga, goda, nyttiga och resurssnåla – de fungerar som smaskiga små reningsverk också. De befinner sig långt ner på näringskedjan (gulle), livnär sig på plankton och filtrerar … Continued
Crambys klimatmat: dag 9
Fisk och skaldjur är ju en komplicerad fråga när man försöker äta klimatvänligt. För samtidigt som mycket är vildfångat, och därför per definition miljövänligt*, spelar en massa andra faktorer in. Som hur det är fiskat, hur beståndet ser ut och så vidare. Så ibland är odlad fisk bättre, ibland inte. Det är därför vi har … Continued
Crambys klimatmat: dag 8
När vi rensade stugan i helgen hittade vi såklart en massa gammal utgången mat i skafferi och kylskåp. Nu vet jag såklart att jag borde ha kokat buljong på alla gamla ostskalkar eller gjort en pesto på knäckebröd och en förpackning fryst dill från 2008. Men jag kände mig lite förkyld och pallade helt enkelt … Continued
Crambys klimatmat: dag 7
Igår lagade jag en ganska fantastisk vegetarisk version av ett recept i min bok Korean BBQ – Doenjang jjigae. Trots det vanligtvis dåraktiga i att bara stoppa en massa grönsaker i en gryta och hoppas det blir gott så blev det verkligen en av de där rätterna som nästan vem som helst kan laga nästan … Continued
Crambys klimatmat: dag 6
Helgen har spenderats med att höststäda min sambos familjs lantställe. När man umgås med större sällskap uppstår det ofrånkomligt en del utmaningar, inte minst om man försöker äta efter en 48-sidig benhård klimatrapport skriven av världens kanske 37 torraste människor. Jag hade, som jag såg det, tre val: 1. Äta det som bjuds 2. Ställa … Continued
Crambys klimatmat: dag 5
Idag blev det veckans (något ofrivilliga) köttdag. Om man äter enligt Lancetrapporten anses man kunna äta cirka hundra gram kött i veckan för att hållbart kunna föda ett framtida samhälle. Min plan var att spara dessa hundra gram till något extra smaskigt, men eftersom jag var på resande fot hade jag inget annat val än … Continued
Crambys klimatmat: dag 4
Så här fyra dagar in i mitt lilla klimat-matprojekt har den första förvirringen lagt sig och en ny slags vardagslunk har långsamt börjat infinna sig. Det är lätt att komma på nya middagsidéer som går i linje med Lancet-rapporten och jag saknar inte alls att fritt kunna äta hur många djur jag vill. Om något … Continued
Crambys klimatmat: Dag 3
Igår när jag vägde ingredienserna till kvällens middag kände jag plötsligt att jag stod vid ett vägskäl i detta lilla experiment. En nackdel med oss människor är ju att vi har en tendens att ta saker för långt. Vi överdriver nästan allt, från hur vi tränar, jobbar, bygger hus till hur vi trimmar våra mopeder, … Continued