Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

The Kajitsu playlist

Jonas Cramby  |  Publicerad 2019-05-02 14:48  |  Lästid: 2 minuter

Störs du också av musiken de spelar på krogen ibland? Antagligen. Men förmodligen inte lika mycket som Ryuichi Sakamoto som jag nämnde i förra inlägget. 

För den oinvigde kan jag berätta att Ryuichi Sakamoto är en pionjär inom såväl den elektroniska popmusiken (han var medlem i Yelllow Magic Orchestra på 80-talet) som inom ambient, techno och modern klassisk musik. Han har samarbetat med allt från David Bowie till David Byrne och skrivit Oscarsbelönade soundtracks – bland annat till den fantastiska ”The Revenant”. Han är även miljöaktivist, skådespelare och framförde en gång ett musikstycke som endast bestod av ljuden som uppstår när man gnuggar grejer mot insidan av ett växthus (det är sant, jag har skivan). Plus han är exakt en sedan där snygg japansk äldre herre i svarta Yohji Yamamotokläder och arkitektglasögon som vi väl alla vill bli när vi blir stora, eller hur?  

Nu för tiden bor i alla fall Sakamoto i New York där han tydligen är stammis på den vegetariska, zeninfluerade japanska krogen Kajitsu i Murray Hill. Faktum är att han har varit där så ofta att han, enligt uppgift, höll på att bli galen av den kassa playlisten som de spelade. Så Sakamoto skrev ett mail till krögaren Hiroki Odo där han förklarade att ”er mat har skönheten hos Katsura Rikyu (ett 1000-årigt tempel i Kyoto) medan musiken mer liknar Trump Tower.” Sedan erbjöd han sig sätta ihop en bättre playlist. Den första versionen, som mest bestod av äldre ambient av typen Brian Eno, var dock för mörk upptäckte Sakamoto när han var där och provåt musiken med sin fru. Så han gick hem och satte ihop en ny. Totalt tog det fem försök innan han lyckades naila den perfekta vegetariska japanska zenspellistan – som dock funkar lika bra till falukorv och makaroner. ”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-02 14:54