Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Trötta komediklichéer

Två av vår kulturs allra tröttaste komediklichéer är ju 1. Mannen som skadar sig när han snickrar och 2. Den välklädda kvinnan som trillar och slår sig.

Om en man i en komedi plockar fram verktyg så VET man ju att han före reklamavbrottet kommer få en stöt, slå sig på tummen och/eller få en kryddhylla i huvudet. Eller hur?

Annons

På samma sätt har jag aldrig sett en trailer till komedi som vänder sig till kvinnor – Djävulen bär Prada, Bridget Jones och liknande – som inte innehåller minst en scen där den oerhört välklädda (men lite fumliga) huvudpersonen trillar.

Jag har alltid trott att dessa trötta standardlösningar var resultatet av alldeles för lata manusförfattare och inte hade något med verkligheten att göra. Tills jag i går läste i Expressen vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kom fram till efter att ha studerat förra årets alla 280 000 svenska olyckor:

”Bland vuxna män utmärker sig gör-det-självskadorna, olyckor som inträffar när den händige får för sig att snickra, laga taket, gå med röjsågen eller rensa stuprännorna. Kvinnor skadar sig ofta under promenader om de halkar eller snubblar.”

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar