Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Tysk humor och världens roligaste vits

Jens Stenberg  |  Publicerad 2010-05-07 08:56  |  Lästid: 2 minuter

I dagens DN har kan man läsa en intressant artikel om en raggkurs av The Game-snitt, men för kvinnor. Höjdpunkten kommer redan i första stycket när en av eleverna kommer tillbaka från ett misslyckat raggförsök och beklagar sig för sin coach:

– Han var skittråkig. Jag försökte skoja om att det passade bra att han var från ”Germany” eftersom han är läkare och jobbar med ”germs”. Men han svarade bara surt: “Medicin is not about germs”.

Det där citatet blir ju ännu roligare om man tänker sig att mannen svarar med en tysk brytning. Det bekräftar nämligen alla fördomar vi har om det tyska folket, att de är humorlösa, vattenkammade arbetsmaskiner i polotröjor och runda glasögon. Men stämmer det? Jag har egentligen ingen egen erfarenhet av tysk humor men om man ska tro en av de största vetenskapliga undersökningar som någonsin gjorts så har de i alla fall annorlunda humor än oss andra.

En professor Richard Wiseman fick nämligen för ett par år sedan i uppdrag av The British Association for the Advancement of Science att fastställa vilken som egentligen är världens roligaste vits. Över 1.5 miljoner människor runt hela världen bedömde 40 000 vitsar och vad forskarna fann var att den roligaste bokstaven var "K", det roligaste djuret var ankan och att vi först och främst skrattar åt det som får oss att känna oss överlägsna andra människor. Detta var något vi alla hade gemensamt oberoende av kön, samhällsklass, ålder och nationalitet.

Men med ett undantag: tyskarna.

Av någon anledning gick det nämligen inte riktigt att utröna vad tyskarna fann lustigt eftersom de gav de flesta skämt som var med i undersökningen höga poäng. Till och med en annars impopulär ordvits som en dator konstruerat – “Vad kallar man en mördare med fiber? Cereal killer” – fick väldigt höga poäng av det tyska folket.

Så vad kan vi egentligen lära oss av denna undersökning? För det första: Tyskar har faktiskt humor. De har snarare lite för mycket humor. För det andra: Vi skrattar åt tyskars humor eftersom det får oss att känna oss överlägsna dem.

Så vilken blev då egentligen världens roligaste vits? Jo denna:

Två jägare är ute i skogen när en av dem kollapsar. Han verkar inte andas och hans ögon är glanslösa. Den andra jägaren tar fram sin mobil och ringer SOS alarm. Han flämtar, “Min kompis är död. Vad ska jag göra?”. Telefonisten svarar, “Lugna ner dig. Jag hjälper dig. För det första, är du säker på att han är död?” Det blir tyst i luren sedan hörs ett skott. Jägaren kommer tillbaka till telefonen, “Okej. Vad ska jag göra nu?”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:02