Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Veckans krog: 19 glas

 |  Publicerad 2013-03-18 09:32  |  Lästid: 2 minuter

19 glas, Stora Nygatan 19
4 av 5

19 Glas i Gamla Stan har guppat omkring i stadens kulinariska medvetande ganska länge nu men sedan köksmästaren Olle Tagesson tog över köket i höstas har man bara hört namnet nämnas oftare och oftare. En extremt matintresserad kompis menar till och med att de är stans bästa krog just nu – och då inte för att de serverar särskilt nyskapande och spännande mat utan, tvärtom, för att det är enkelt, trevligt och gott. En sådan sorts restaurang som 90 procent av oss vill gå ut och äta på 90 procent av tiden.

För 499 kronor serveras det varje dag en ny prix fixemeny bestående av fyra rätter, ofta med inspiration från någon av medelhavsländerna. Fördelen med att inte kunna välja mat är att man slappnar av och känner sig omhändertagen – nackdelen är att man avundsjukt sneglar på nästa veckas meny, ser att de serverar sardiner med pimientos de padron på onsdag (eller sticky toffee pudding på fredag!) och tyst förbannar att man inte gick dit då istället. Men jag ska inte klaga. Vid vårt besök serveras en rekordkrämig burrata, små läckra pastarullar med karl-johanssvamp och brynt smör, en mjäll mälargös med bönor samt rekordkaramellig pot de creme. Allt lika enkelt som läppsmackande gott. Min kompis Kalle, som har vunnit silver i Kettlebell-SM, knorrar dock lite om att han inte blir riktigt mätt – men har man aldrig placerat sig i någon kraftsport tror jag att portionerna är alldeles lagom.

På många sätt finns det något väldigt o-Stockholmskt över 19 glas. Istället för de vanliga välansade södermalmspojkarna med ankartatueringar ser personalen ut att komma direkt från en strandbar på Gotland och inredningen är nästan chockerande ohipp. Det ser lite ut som om de dukat upp för personalfest i en DUKA-butik med halvgenomskinnliga tyger som rumsavdelare och en massa glashyllor som det känns som om man hela tiden riskerar att rasera. Vilket är lite nervöst, särskilt med tanke på att 19 glas, åtminstone fram till alldeles nyss, har varit mest känt för att servera fantastiska, naturliga viner. Och det gör de. Verkligen. Mitt tips är att inte spela viktig med vinlistan utan att låta Peter Bennyson (han med mustascherna) ta över rodret så att han kan lyfta er middag från det enkla, trevliga och goda till det rent sublima.

– Från fredagens Metro.

BONUSTIPS! Imorgon tisdag och på onsdag gästas 19 Glas av Dennis Gustafsson från Malmökrogen Bastard och tillsammans med Olle Tagesson ska han laga mat i Fergus Hendersons (han som har Londonkrogen St John) nose-to-tail-anda. Skulle lätt bokat bord, om inte jag precis varit där. Kan ju inte smörja kråset varenda kväll heller.

BONUSTIPS 2: Missa inte heller 19 glas extremt prisvärda tvårättersluncher för 129 bagare. Med en lunchdrajja för 29!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:45