Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

4 orsaker att brygga sitt eget öl

 |  Publicerad 2012-05-14 11:29  |  Lästid: 2 minuter

Att brygga sitt eget öl är ju en trend just nu. Eller… precis som korvstoppning och surdegsbak är det väl en sådan sak som alla säger att alla gör – men som väldigt få faktiskt håller på med. Några som dock faktiskt brygger sitt eget öl hemma är Henok Fentie och Karl Grandin som tillsammans har ölmärket Omnipollo. Häromdagen var jag hemma hos Henok och provsmakade deras nya öl Mazarin (mycket gott!) och jag fick även en slags grundkurs i varför man egentligen ska brygga sitt eget öl – och inte bara gå till systemet.

1. Smaken. Att brygga öl hemma är inte alls som att sätta sådana där hemska vinsatser som fick en att rapa jäst och att somna i rabatter när man gick på gymnasiet. Hemmabryggt öl, gjort med enkel utrustning, har potentialen att bli minst lika gott som proffsbryggt – i många fall till och med bättre. Du kan också experimentera fram ett recept som passar din egen smak perfekt.

2. Nörderiet. Som alla andra specialintressen finns det också en livlig ölcommunity. Det anordnas mästerskap, provningar, rankningar och annat. Och sånt är ju alltid kul!

3. Enkelheten. Om du kommer fram till ett riktigt bra recept som du vill sprida så behöver du inte bygga ett eget bryggeri för att bli professionell ölbryggare. Du kan istället bli en så kallad ”fantombryggare”. Omnipollo, till exempel, tar fram alla sina recept hemma i Henoks kök och låter sedan större bryggerier producera flaskorna. Idag finns deras biror i ett 10-tal länder, varav ett är USA, och deras samarbete med danska Evil Twin Brewing, Russian Roulette, sålde slut på tre dagar och är den högst rankade, svenska IPA:n genom tiderna.

4. Det är öl. Tråkigare grejer kan man ha som hobby.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2012-05-14 12:11