Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Ännu ett nytt ord efterlyses

 |  Publicerad 2011-03-10 10:09  |  Lästid: < 1 minuter

På tal om att det behövs ett ord mellan ”begåvad” och ”geni” så behövs det ju också något som ersätter ”politisk korrekt”. För ett par år sedan kunde man ju fortfarande använda detta uttryck när folk sparkade in öppna dörrar och förväntade att man skulle applådera dem för det. Men idag har det ju helt tagits över av, som min kollega Viktor kallar dem, Sveriges foliehattar.

Faktum är att om du använder ord som ”PK-maffia”,  ”PK-etablissemang” eller bara straight up ”politisk korrekt” så är chansen ganska stor att du också använder Flashback som främsta nyhetskälla, skriver elaka bloggkommentarer i versaler och blir jättejättearg om någon annan än en medelålders man har en åsikt.

Uttrycket har som konsekvens nästan helt ändrat innebörd. Förut användes det ungefär så här, ”Hoppsan, vad du var politisk korrekt då. Jag tycker givetvis precis som du, men jag tycker att det är lite osmakligt att du använder åsikterna för att framhäva dig själv.”

Idag används det mer: ”Du tycker inte som jag och därför måste du tillhöra någon slags konspiration.”

Detta betyder så klart inte att människor som använder allmängiltiga åsikter som statussymboler har försvunnit, tvärtom, frågan är bara hur man ska reta dem utan att låta som en foliehatt?

Några förslag?

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:50