Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Att vara med i mat-jury

 |  Publicerad 2013-05-27 12:48  |  Lästid: 2 minuter

Igår kom den kringresande amatörkockstävlingen The Food experiment till stan. Stockholms godaste amatörtaco skulle utses och jag satt tillsammans med El Taco Truck-Nikola och matkonsulten Daniella Illerbrand i juryn. Att få sitta på scen och tveksamt få peta med en Bic-penna på en bit hempicklad morot och sedan skaka besviket på huvudet är naturligtvis något av en dröm som blivit verklighet och eftersom igår var andra gången jag fick göra detta (den första kommer på tv i sommar) så såg jag till att göra det mesta av upplevelsen. För efter att vi provätit alla elva tacos (varav flera höll hög klass) så diskuterade viskande och upprört med varandra för att sedan beställa in en bricka med samtliga tacos igen.

Så här såg de ut. Dessa tacos flyttade vi sedan runt på faten precis som vi sett Idoljuryn göra. Fram och tillbaka, fram och tillbaka tills spänningen blev olidlig. Då var det som om vi insåg att vi inte kunde enas så vi beställde in fyra av tacosarna en gång till. Dessa provåts och då nickade vi allvarligt, skrev nåt på en lapp och gav till tävlingsledningen. Vi gjorde dock en luring: den taco som vi redan visste skulle vinna var inte en av de fyra vi beställde in! Lurigt va?

Till sist vann den här! Tacon Seitan’s Blood av bröderna Lund som även har mikrobryggeriet Sea-goat (som har gjort den där roliga I Blew a bear-ölen). Deras taco vann helt enkelt för att den var godast. Det tyckte både vi i juryn och publiken. Bra kreativitet, smakbalans, konsistens och fantastisk chilisås med krispiga bitar av hårdrostade solrosfrön som förde tankarna till en mexikansk molesås. Att det bara använde vegetariska ingredienser utan att det smakade gamla hare krishna-sandal var naturligtvis också ett stort plus. Här hittar ni i en intervju med killarna.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:45