Hoppa till innehåll

BBQ-skolan 8: Den perfekta burgaren

Alla som varit i USA vet hur mycket godare hamburgarna ofta är där. Knapriga på utsidan, så saftiga inuti att man måste luta sig fram över tallriken när man tar första bettet. Hemligheten ligger dock inte i att de tillsätter någon hemlig ingrediens, utan tvärtom, i vad de inte stoppar i dem. På den lilla … Continued

Alla som varit i USA vet hur mycket godare hamburgarna ofta är där. Knapriga på utsidan, så saftiga inuti att man måste luta sig fram över tallriken när man tar första bettet. Hemligheten ligger dock inte i att de tillsätter någon hemlig ingrediens, utan tvärtom, i vad de inte stoppar i dem. På den lilla vägkrogen Le Tub strax strax utanför Miami som GQ utsåg till USA:s bästa burgare, till exempel, har de endast tre ingredienser i sina hamburgare: nötkött, salt och peppar. Använder du fler riskerar det smaka pannbiff. Inte bra.

Dock så måste du, och det här är det viktiga, vara noggrann vilket kött du gör burgarna av. Svensk köttfärs består av 10% fett och därför måste vi stoppa ägg och grejer i färsen för att den inte ska falla isär när vi grillar den. Amerikanska hamburgare består däremot av mellan 20 och 30% procent fett. Detta gör dem saftigare, knaprigare och enkla att grilla. För att få dessa åtråvärda 30 procenten fett i färsen har du tre val:

1. Gå till slaktaren och köp en billig men fet köttbit som högrev, bringa eller flankstek och be dem mala den.

2. Köp en billig men fet köttbit som högrev, bringa eller flankstek och mal själv hemma.

3. Köp vanlig 10% nötfärs och finhacka/mal ett paket bacon som du blandar i. Detta fungerar faktiskt utmärkt om du inte har möjlighet att gå till slaktaren och ger en bra sälta också.

burger

burger2
burger4
burger3
burger5

Den perfekta hamburgaren

Du behöver: 20 till 30% nötfärs av finaste kvalitet alternativ vanlig nötfärs och bacon. Salt och peppar.

Så gör du: Blanda färs och peppar. Salta kan du göra när de börjar bli färdiga. Grilla direkt över den grånande kolen utan att sticka håll på dem med gaffel så att saften rinner ut. Ta upp burgarna när de sviktar som din nästipp för medium resultat. Servera omedelbart i rostat bröd och med dina favorittillbehör. När du behärskar den basic hamburgaren och vill bemästra den finns det gott om förslag på vidareutveckling på amazingribs.com.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.