Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Crambys asiatiska: Mapo doufu

 |  Publicerad 2013-04-11 10:36  |  Lästid: 2 minuter

Tofu är inte riktigt min vita, dallriga påse. Förutom ibland så klart. Jag älskar till exempel den friterade tofun med morning glory som de har på nystartade restaurangen Farang eller den här snabba och heta sichuanklassikern där mjuka, lena bitar tofu simmar omkring i glödhet röd olja. Sjukt gott och perfekt vardagsrätt eftersom den är billig, snabb, köttsnål och man dör inte av uttråkning när man lagar den. Är du veggo är det bara att skippa köttfärsen helt så klart.

Grejer du behöver från den asiatiska butiken: kinesisk torkad chili, chilibönpasta (kallas ibland mapou doufu-krydda), fermenterade svarta bönor (kan uteslutas), tofu, sichuanpeppar.

Andra grejer du behöver: salladslök, köttfärs (fläsk, nöt eller bland), jordnötsolja, kycklingbuljong, ljus soyasås, socker, maizena.

Gör så här: Skär ett paket tofu i rätt så stora fyrkanter och sjud lugnt och stilla i saltat vatten. Hetta upp woken/pannan, häll i jordnötsolja och 200 gram färs och stek tills det blir knaprigt. Sänk värmen och häll på chilibönpasta, en matsked fermenterade svarta bönor och en näve hela torkade chilis. Stek i en minut och häll sedan i 2 dl kycklingbuljong, 2 skedar soya, 1 tesked socker, tofun (som du tagit ur vattnet). Smaka av med salt. Sjud fem minuter, häll i hackad salladslök och sist 3 matskedar maizena som du rört ner i lika mycket vatten. Servera med jasminris och mald sichuanpeppar för dem som vill ha det ÄNNU starkare. Och, just det, glöm inte att ställa in toalettpappret i frysen innan du går och lägger dig.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar