Hoppa till innehåll

Crambys klimatmat: Dag 2

Det blev jordnötssmörmackor till frukost och lunch igår igen. Kom inte på nåt annat. Plus att jag, ärligt talat, tycker det är ganska gott (trots grovt bröd och hippiejordnötssmör). Jag tror att jag har letat efter en ursäkt att få proppa i mig jordnötssmörmackor. När jag växte upp var nämligen jordnötssmör, tillsammans med Coca-Cola, själva … Continued

Det blev jordnötssmörmackor till frukost och lunch igår igen. Kom inte på nåt annat. Plus att jag, ärligt talat, tycker det är ganska gott (trots grovt bröd och hippiejordnötssmör). Jag tror att jag har letat efter en ursäkt att få proppa i mig jordnötssmörmackor. När jag växte upp var nämligen jordnötssmör, tillsammans med Coca-Cola, själva sinnebilden för depraverad amerikansk skräpmat. Jag vet inte hur många chockartiklar jag läst om Elvis dödliga matvanor och de avslutades alltid men den mest dekadenta skapelsen av dem alla: Elvismackan. Detta var en stekt jordnötssmörmacka med, lyssna här, en hel skivad banan på. Gasp! Idag skulle Elvismackan betraktas som rena hälsokosten och, inte bara det, Elvis skulle vara en klimathjälte precis som jag (om man bortser från att han mitt i natten kunde ta sin privatjet till Denver får att köpa sin favoritmacka och sen flyga hem igen). Tiden har gett mig rätt, morsan, och nu är det jag som sitter här mitt på ljusa dan och stoppar i mig jordnötssmörmackor som om det inte är nåt konstigt alls. 

Detta för mig dock till ett annat litet problem med min lilla planethälsoresa. Det växer nämligen, vad jag vet, inga jordnötter i Sverige och även om det är en legym som vi alla borde äta mer av enligt rapporten (och just de jag köpte både var organiska och ekologiska) så har de ju trots allt forslats från en annan del av världen. Och det är, som alla vet, inte bra. Och om det är något jag redan nu lär mig av det här lilla projektet så är det hur otroligt mycket av vår mathållning som består av inte så närproducerad mat. Inte bara frukt och grönsaker utan också i princip alla kryddor, kaffe, te, ris, bönor, olivolja… till och med salt!? Att man då och då köper något närproducerat att stilla sitt samvete med är ju en droppe i havet mot allt som inte är det. 

Så hur ska man göra med det? Det måste jag fundera på till imorrn.

Till middag blev det iallafall en gammal favorit: hemgjorda vetetortillas (scrolla neråt för recept), med färsk stekt majs, koriander och lök, chilisås och frijoles refritos – kokta svarta bönor stekta med lök, vitlök, olivolja och salt och sedan mosade. Recept finns i min bok Taco Loco! Detta borde vara ungefär rätt proportioner enligt klimatrapporten även om, som sagt, inte allt var närodlat. Samtliga grönsaker var från Karshamra, så lugnt, chilisåsen från Chiligaraget i Skåne, smöret svenskt och mjölet var från Labans kvarn på Gotland. Bönorna var dock, trots att de var av ett hippiemärke, ”paketerade i Danmark”, saltet franskt, olivoljan italiensk (men gjort och köpt av en kompis till en kompis så kanske ok?) och bakpulvret har jag ingen aning om var den kom från?

Ett annat problem jag inte löst än är mitt matavfall. Om en del av detta experiment också är ett samarbete med #sorteramatresten så kan ju inte jag bara slänga dem på i soporna som en galen person. Nu vet jag såklart att det är asenkelt att fixa de där speciella matavfallskärlen och bor man i Stockholms kommun blir det till och med billigare för föreningen. Kolla här hur det funkar där du bor. Min förening håller dock på att bygga om soprummet så jag behöver en annan lösning. Nu. En massa kommentarer på min instagram föreslår att jag ska börja med bokasha, men det slutade jag faktiskt röka redan på 90-talet. Så länge får mitt matavfall stå och mogna under slasken. Det blev totalt 974 gram idag förresten.

Efter middagen satte jag mig ner för att återigen försöka dechiffrera ”The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health”. Ganska snart hittade dock denna lilla film istället som med glada färger och en snäll berättarröst förklarade mer på min nivå. Och då insåg jag att jag måste ha tänkt fel med hela upplägget. De 8 procent grönsaker som jag fick det till måste ju ha varit av mängden energi, inte mängden mat, eller? Skulle 8 procent av ens dagliga energibehov bestå av till exempel sallad skulle man ju behöva äta en skottkärra full medan 8 procent av mängden är typ tre salladsblad. Filmen hade ett annat upplägg vilket gjorde allt oerhört mycket enklare. Eller åtminstone typ lite enklare. Ungefär så här bör vi alltså enligt världens 37 skarpaste hjärnor äta för att hela skiten inte ska brinna upp:

  • Frukt 200 gram/dag
  • Grönsaker 300 gram/dag
  • Fullkorn 232 gram/dag
  • Potatis 50 g/dag
  • Mjölkprodukter 250 g/dag
  • Bönor 75 g/dag
  • Nötter 50 g/dag
  • Nötkött, fläsk, lamm 98 g/vecka
  • Kyckling 203 g/vecka
  • Fisk 196 gram/vecka

Det blir ett jäkla vägande, men från och med imorrn är det jag som försöker.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.