Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Den perfekta korven del 1

 |  Publicerad 2011-04-09 22:15  |  Lästid: 2 minuter

Idag har jag förberett morgondagens korvstoppning genom att kolla korvstopparfilmer på youtube, gjort mise-en-place samt varit på stan och handlat upp mig på en massa härligt fläsk.

Jag köpte också en sån här, en handvevad köttkvarn modell större.

Hemma igen satte jag igång med rostatbröd-essensen. Heston Blumenthal menar nämligen att en god korv ska bestå av mycket kött och bara lite utfyllnad i form av ströbröd. Samtidigt vill han ju ha kvar den goda brödsmaken och hur gör man då? Jo, man ugnsrostar 16 skivor formbröd på 180 grader i 40 minuter, bryter sönder dem och täcker med vatten som man sedan låter stå i ett par timmar. Sedan silar man  och har kvar ett vatten som smakar rostat bröd (tydligen).

Sedan var det dags att fixa till konsistensgivaren. Detta gjorde jag genom att köra 50 gram skorpsmulor i mixer som jag sedan silade. Kvar blev ett extra fint och snajdigt skorpmjöl.

Sist ordnade jag med späcket som både ska tillföra korven fett och ge den en grillad slags smak. För att få till en fin karamellisering föreslår Heston att man ska lägga 500 gram grisfett på en utegrill och köra tills det blir svart och börjar bubbla. Eftersom det inte riktigt är grillsäsong än (och jag bor i lägenhet) så körde jag med min eldkastarmojäng istället. Det var mycket kul.

Fortsättning följer…

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2011-04-09 22:20