Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Ett par gemensamma regler bara

 |  Publicerad 2011-01-26 14:24  |  Lästid: 2 minuter

I tunnelbanan finns det ju en mängd oskrivna regler som ser till att vi inte irriterar varandra i onödan. Till exempel är vi ju alla överens om att utpasserande har företräde ur vagnarna och att vi står till höger i rulltrappor och sånt. Och om någon, oftast från landet, bryter mot dessa normer så blir sura och tvära och går hem till vår sambo och sätter oss suckande vid matbordet och säger, ”Så jävla irriterad alltså. Sån jävla idiot alltså. Lyssna här… ”

Dock finns det sociala situationer som inte alls är lika hårt reglerade och där Vilda Västern fortfarande råder. Här är tre exempel:

1. När det finns två parallella kassor på ICA.
Situation:
Två, eller flera, kassor på det lokala snabbköpet har långa köer som löper tätt brevid varandra. Du, som en god samhällsmedborgare, väljer då att ställa dig i en kö och vänta på din tur. Samtidigt väljer personen framför dig att försöka vänta i båda köerna, samtidigt. Detta gör denne genom att stå mitt emellan köerna och/eller blocka med sin kundvagn. Personens försvar: att de båda kassorna har en enda ”gemensam kö”. Något som möjligtvis existerar i klädbutiker, inte på ICA. Du blir sur och tvär. 
Möjlig lösning: Vi kommer helt enkelt överens om att man måste välja en kassa och sedan hålla sig till den och om någon får för sig att stå i två kassor samtidigt så tycker iallafall jag att ett passande straff är att smyga ner en platta Dubbeldusch i deras kundvagn? Eller?

2. När det öppnar ny kassa på ICA.
Situation: Det är lång kö på ICA och en ny kassa öppnar. Folk strömmar dit och du, som stod nästan längst fram i den gamla kön, finner dig plötsligt längst bak i den nya. Du blir sur och tvär. 
Möjlig lösning: Det är helt klart en artig gest att ge de längre fram en sportslig chans att hinna först även i den nya kön. Att börja springa med vagnen är till och med helt förkastligt. Men samtidigt kan personen som alldeles nyss stod längst fram inte KRÄVA att han eller hon ska gå före. Lessen men, If you snooze you lose. Så är det bara.

3. När det paxas platser på lunchrestaurang med självbetjäning
Situation:
Det börjar bli fullt på din favoritrestaurang men konstigt nog är det ingen som äter. Däremot ligger det vantar och mössor på alla stolar och det är aslång kö till självbetjäningen medan du står där med brickan i handen och inte hittar någonstans att sitta. Du blir sur och tvär. 
Möjlig lösning: Jag kan någonstans förstå att man vill ta en plats innan man ska beställa, att ha någonstans och lägga av sig ytterkläderna och så. Samtidigt betyder det att folk som valt att inte paxa blir utan plats och får stå och äta råkostsalladen medan de fortfarande håller i brickan. Så för enkelhetens skull, ska vi inte lägga ner det där paxandet från och med nu. Det är 2011 och vi är vuxna människor. Det är inte medeltid och vi är inte tolv. Okej?

Är det någon som har något att invända eller ska vi klubba igenom detta?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2011-01-27 09:13