Fredagsölen: Boogoop


När jag var på den nyöppnade gastropuben Flying Elk häromveckan berättade ölsommeliern att de har över 100 olika sorters finöl på lager men att de försökt att satsa lite extra på att ha större flaskor som gästerna kan dela på, vinflaske-stylee. Är det alltså ditåt som hanverksölboomen är på väg? Ja, kanske. Om man kollar på danska Mikkelers senaste samarbete med amerikanska 3 Floyds verkar det ju lite så: deras Boogoop är ett så kallat ”barley wine” på 750 ml med 10.4 alkoholprocent och kostar 200 bagare (på systemet). Det är också lagrat på grand marnier-fat, har en etikett som ser ut som en plansch för mitt gamla kängpunkband Norrlands Export och är, tyvärr, inte särskilt gott. Nu vet jag så klart att det finns en massa ölfinsmakare som inte håller med mig men smak handlar ju faktiskt om smak och min smak ser ut som så att jag har lite svårt för sådana här karamelliga dessertbiror vars tjocka skum fastnar i mustaschen och vars alkoholstyrka får en att sitta uppe alldeles för länge framför spotify med ett white mans overbite och en högerarm som hela tiden hotar att ta ett luftgitarrs-ackord till bossen.
Boogoop kostar 199 kronor, är ett tillfälligt öl men finns kvar en del systembolag och på välsorterade krogar.