Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Hittar ett gammalt manus

Jag tror ingen minns det men jag och min grillkompanjon Nikola hade ett litet stående halvdokumentärt inslag i det lilla, och kortlivade, motorprogrammet Autobahn som gick på femman för några år sedan. Det var en slags parodi på, samt kärleksförklaring till Sveriges alla motornördar och gick ut på att vi skulle försöka bygga en lowrider.

Annons

Jag tyckte själv det var kul, men det verkade jag vara ganska ensam om.

Bland annat fattade femman-människorna ingenting. Varje tio-minutersavsnitt choppades upp i enminutersdelar och spriddes ut i programmet. Och den stående, avslutande scenen där jag och Nikola låg och filosoferade i sängen blev alltid klippt mitt i av någon anledning, innan den så kallade punchlinen kom. Det hela blev mycket förvirrande.

Häromdagen hittade jag i alla fall några gamla manus jag skrev till tv-serien och just de här två godnattsnackscenerna tyckte jag var extra gulliga:

Gonattsnack,  Avsnitt 1

Jonas:
Sover du?

Nikola:
Mmmm.

Jonas:
Har du kört på något djur någon gång?

Nikola:
Jag vet inte.

Jonas:
Det är den enda nackdelen med bilar. Min skräck är att köra på ett ovanligt djur.  Som en vit älg…

Nikola:
Nu sover vi.

Nikola släcker.

Jonas:
… eller en räv som en eremit har tränat upp till att erbjuda sällskap och beskydd.

Gonattsnack,  Avsnitt 2

Jonas: 
Sover du?

Nikola:
Mmmm.

Jonas:
Har du tänkt på vilken avancerad uppfinning bilen egentligen är?

Nikola:
Jag vet inte.

Jonas:
Bara motorn består ju av tusentals delar.

Nikola:
Nu sover vi.

Nikola släcker.

Jonas:
… antagligen var den första bilen bara någon slags kärra dragen av något slags djur.

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar