Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Hur du tänder en grill

 |  Publicerad 2010-08-09 12:57  |  Lästid: 2 minuter
grillning

Häromdagen när vi skulle grilla så berättade min flickvän att hon aldrig tänt en grill. Jag blev helt chockad. Det här är alltså en kvinna som byter till vinterdäck själv och som utan knussel fiskar upp mina brända bitar bröd ur rosten eftersom jag är så himla rädd att få en stöt. Hur kunde hon aldrig ha tänt en grill? Så kan vi ju inte ha det, tänkte jag, och tvingade henne genast att tända på. Jag håller nämligen helt med Expressens debattör Karin Adelsjö om att det verkligen är dags även för kvinnor att ta sin jämlika plats vid grillen. Jag menar, hur ska ni annars få en delikat röksmak på era köttbitar?

Inför min flickväns första grillförsök coachade jag henne genom att avslöja alla de grillhemligheter som vi män per muntlig tradition fått oss återberättade från generation till generation. Dessa lyder (ungefär):

1. Häll kol i grillen, ungefär två tredjedelar av påsen är nog lagom… Äh, fan ta hela.

2. Häll på tändvätska. Skvätt inte lite utan spruta länge i en zickzackrörelse över hela grillen. Ungefär så här: Psssssssssssssssssssssssshhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Ta en paus. Sen Psssssssssssssssssssssssshhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, igen.

3. Låt dra i åtminstone tio minuter. Eller två.

4. Spruta på lite mer tändvätska. Så att elden har nåt att ”ta” i.

5. Tänd sedan omedelbart genom att kasta en massa tändstickor runt om i grillen. Om du har tur nu flammar det upp med ett dramatiskt ”woof” om inte svär du som om du råkat bränna dig lite på plånet. Det bidrar till mystiken.

6. Vänta tills kolbitarna blivit vita.

7. Eller fan, lika bra att lägga på köttet medan det brinner.

8. Ät de brända/råa köttbitarna under tystnad.

9. Efter maten går du fram till grillen, tittar på glöden och säger: ”Jaha. NU är det alltså perfekt glöd”. Som om det på något sätt är kolets eller grillens fel. Eller hela den här jävla världens.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2010-08-09 13:10