Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Intryck från Alperna

 |  Publicerad 2010-08-30 15:35  |  Lästid: 2 minuter

I helgen har jag varit i Chamonix på reportageresa och om man ska sammanfatta mina intryck som förstagångsbesökare i Alperna så ser de ut så här:

Maten: Jag visste att alpmänniskor älskar ost men insåg nog aldrig riktigt hur mycket. Under de här tre dagarna uppskattar jag att jag ätit ungefär min vikt i ost och eftersom den vikten då ökat har jag fått äta lite till. En dag åt vi till exempel en ostgryta, som bestod av smält ost med potatis och fläsk och till lunch hade vi ostsoppa: som i praktiken bara var smält ost. Genialt!

Människorna: Chamonix måste vara världens mest heterosexuella stad. Plötsligt förstår jag varför i princip alla mina exflickvänner varit otrogna med franska skidlärare, de är ju urläckra! Skarpa käkpartier, grånande skäggstubb, löpartajts och skaljackor. Hubba hubba. Under mina tre dagar kan jag ärligt säga att jag inte såg en enda person (med undantag av mig själv, i spegeln) som inte var Goretexklädd och i löjligt bra form.

Sevärdheterna: Staden omsluts och domineras av det fantastiska Mont Blanc-massivet. Så fort jag fick en minut över stod jag bara, med öppen mun, och stirrade, noggrann att skylla på vinden om någon fransk skidlärare råkade se en tår trilla utför min kind. På söndagen bestämde jag mig för att åka upp till toppstationen. Big mistake. Jag tror jag hade förväntat mig en kort resa upp till nån liten station där man kunde dricka en kopp varm choklad och gå en promenad på ett elljusspår eller nåt. Istället hamnade jag typ i rymden. Det var ärligt talat ett av mitt livs mest skrämmande upplevelser, yr av syrebrist befann jag mig 3850 meter upp med en sådan svindlade utsikt att det krävdes hela min varelse att inte kasta mig på golvet och snyftande be om att få åka ner igen. Här är ett par bilder jag tog:

MB1

Mont Blanc nedifrån – vackert.

MB2

Mont Blanc uppifrån – totalt jävla skräckinjagande.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55