Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Jakten på Cramburgaren: Del 2

 |  Publicerad 2011-09-04 15:42  |  Lästid: 2 minuter

Min ursprungliga idé när det gällde Cramburgaren var ju att den skulle bli en ganska traditionell hamburgare – om än lite mera himmelsk. Jag har dock börjat tänka om där. För om jag verkligen vill göra ett avtryck i junkfoodvärlden varför inte då försöka tänka utanför den så kallade ”boxen”? Kanske ska inte Cramburgaren bestå i de gamla vanliga beståndsdelarna nötkött, grönsaker, bröd och kondiment? Kanske ska det till och med vara en, håll i er nu, fiskburgare?!

Jag bestämde mig i alla fall för att prova. Min idé var att göra en fiskburgare inspirerad av  mexikanska fish tacos. Så jag började med att göra en enkel coleslaw på finstrimlad vitkål, färsk koriander och hemmagjord limeaioli. En del av er kanske tänker redan nu att de inte gillar kål och att de kommer peta bort om de någonsin kommer bli bjudna på en Cramburgare. Gör inte det, kål är ett måste i fish tacos och så även i min fiskburgare.

Ni vet hur de alltid tipsar om att man ska rulla limen innan man pressar den i matlagningsprogram? Det gör aldrig jag på grund av att det är töntigt. Istället så skär jag dem som på bilden här ovan. De blir mycket snyggare och ännu lättare att pressa. Limerullare, hahaha, vilka töntar alltså.

Om limeaiolin fick stå för det krispiga/krämiga/sura så behövde jag något tillbehör som var både sött och spicy: så jag gjorde en smaskig mango-habanerosalsa till. Jag panerade sedan ett par torskfiléer i pankosmulor och friterade dem på 180 grader tills de var färdiga.

Jag stoppade i ett par Friscobröd och reslutatet blev, som jag misstänkt, himmelskt. Om detta är grunden till Cramburgaren – som sedan ska finliras fram till perfektion – är dock för tidigt att säga. Jag måste nog prova ett par varianter till. Kanske något med ribs…

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:52