Hoppa till innehåll

Jakten på Cramburgaren: Del 2

Min ursprungliga idé när det gällde Cramburgaren var ju att den skulle bli en ganska traditionell hamburgare – om än lite mera himmelsk. Jag har dock börjat tänka om där. För om jag verkligen vill göra ett avtryck i junkfoodvärlden varför inte då försöka tänka utanför den så kallade ”boxen”? Kanske ska inte Cramburgaren bestå … Continued

Min ursprungliga idé när det gällde Cramburgaren var ju att den skulle bli en ganska traditionell hamburgare – om än lite mera himmelsk. Jag har dock börjat tänka om där. För om jag verkligen vill göra ett avtryck i junkfoodvärlden varför inte då försöka tänka utanför den så kallade ”boxen”? Kanske ska inte Cramburgaren bestå i de gamla vanliga beståndsdelarna nötkött, grönsaker, bröd och kondiment? Kanske ska det till och med vara en, håll i er nu, fiskburgare?!

Jag bestämde mig i alla fall för att prova. Min idé var att göra en fiskburgare inspirerad av  mexikanska fish tacos. Så jag började med att göra en enkel coleslaw på finstrimlad vitkål, färsk koriander och hemmagjord limeaioli. En del av er kanske tänker redan nu att de inte gillar kål och att de kommer peta bort om de någonsin kommer bli bjudna på en Cramburgare. Gör inte det, kål är ett måste i fish tacos och så även i min fiskburgare.

Ni vet hur de alltid tipsar om att man ska rulla limen innan man pressar den i matlagningsprogram? Det gör aldrig jag på grund av att det är töntigt. Istället så skär jag dem som på bilden här ovan. De blir mycket snyggare och ännu lättare att pressa. Limerullare, hahaha, vilka töntar alltså.

Om limeaiolin fick stå för det krispiga/krämiga/sura så behövde jag något tillbehör som var både sött och spicy: så jag gjorde en smaskig mango-habanerosalsa till. Jag panerade sedan ett par torskfiléer i pankosmulor och friterade dem på 180 grader tills de var färdiga.

Jag stoppade i ett par Friscobröd och reslutatet blev, som jag misstänkt, himmelskt. Om detta är grunden till Cramburgaren – som sedan ska finliras fram till perfektion – är dock för tidigt att säga. Jag måste nog prova ett par varianter till. Kanske något med ribs…

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.