Hoppa till innehåll

Lilla tortillaskolan

En hel del läsare har kontaktat mig och vill veta hur man gör egna tortillas. Så då kör vi väl en liten tortillaskola här på bloggen? Okej? Okej. Vetetortillas Det första man måste lära sig om man vill börja göra sina egna tortillabröd är att det finns två sorter: vete och majs. Vetetortillas är lite … Continued

En hel del läsare har kontaktat mig och vill veta hur man gör egna tortillas. Så då kör vi väl en liten tortillaskola här på bloggen? Okej? Okej.

Vetetortillas
Det första man måste lära sig om man vill börja göra sina egna tortillabröd är att det finns två sorter: vete och majs. Vetetortillas är lite lenare, brödigare och mjukare än majsvarianten och används, förutom när man är sugen på det, då det behövs större bröd, som vid enchiladas och burritos. Försök dock inte göra nachos eller nåt sånt av dem, det funkar ej. Det behövs ingen specialutrustning för att göra vetetortillas – bara kavel och bakbord. Här är ett recept för åtta tacostora tortillas:

Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1.5 teskedar bakpulver
1 tesked salt
2 teskedar vegetabilisk olja
1 dl varm standardmjölk

Så gör du: Blanda samman de torra ingredienserna. Häll långsamt över den varma mjölken. Blanda till en kletig deg. Knåda på ett mjölat bord i cirka två minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i 20 minuter. När degen vilat färdigt delar du den i 8 delar (färre om du vill ha större bröd) och rullar till små bollar. Lägg på ett fat och täck och låt vila i tio minuter till. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd som du förvara övertäckta tills det är dags att tillaga dem. Stek dem i en torr stekpanna cirka 30 sekunder på varje sida och låt dem sedan mjukna ett par minuter  i en tortillavärmare, om du har en sådan, annars invirade i kökshanddukar i ugnen på svag värme.

Majstortillas
Majstortillas är lite krångligare än vetevarianten – men också desto godare om de görs rätt. Tänk på att de måste vara pinfärska när du äter dem, vetetortillas kan man fördbereda ett par timmar innan och sedan värma upp medan majstortillas smakar trolldeg redan efter en halvtimme. Dock är det dagsgamla majstortillas som man använder om man vill göra egna nachos, crispy tacos eller tostadas. Bara fritera, låt rinna av på papper och salta. Urgott! Du behöver, dock, lite specialutrustning:

Tortillavärmare: Kan ersättas med kökshanddukar men tar du din mexmat på allvar så blir det oerhört mycket bättre med en riktig. Majstortillassarna mjuknar perfekt och håller sig varma i timtal. Måste nog beställas på nätet eller av en polare som ska till USA. Masecamjöl: Majsmjöl av majskorn som syrats i lime och sedan malts. Bara att blanda ut med vatten och salt. Kan inte ersättas med något annat. Finns på Chez Albert i Stockholm. Tortillapress: Eftersom degen man får av Masecamjölet är skört och smuligt så måste man ha en tortillapress om man vill göra egna majstortillas. Har du en sådan blir det dock oerhört enkelt (och kul). Måste dock beställas på nätet, av en kompis som ska till USA eller göras själv: Kolla till exempel här.

När du väl har alla grejer är det enkelt från och med nu. Bara blanda ut mjölet med vatten och salt enligt baksidan på påsen, blanda till en deg och sedan forma till lika stora bollar. Blöt sedan lite hushållspapper och lägg över så att dina (deg)bollar inte torkar ut.

Lägg bollen i din tortillapress – som du klätt med plastfilm eller en plastpåse så att degen inte fastnar – och pressa ner. Var bestämd, men gå inte nuts och pressa som om det vore en attraktion på Gröna Lund, okej?

Lyft på pressen och, voila!, där är den. Din första majstortilla. Kom ihåg att ju rundare du gör bollen desto rundare blir tortillan.

Stek sedan dina tortillas i en torr panna. Den ska va het, men inte sinnessjuk het. När de verkar vara färdiga är de stela och verkar inte alls särskilt läckra. Det är då du lägger dem i din tortillavärmare där de både håller sig varma superlänge och blir mjuka och goda.

Sedan är det bara att montera din taco. Enjoy!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.