Hoppa till innehåll

Masters of the smörgåsuniversum #4

Får man vara så fräck att man tar med en egen macka i min uppradning av universums tio godaste smörgåsar? I så fall kvalar definitivt den här pulled pork-mackan in: saftig, rökigt långgrillat fläskkött med knaprig svart yta och en klarröd rökrand precis nedanför. Som om en perfekt grillad bit av guds stjärt trillat ner … Continued

Får man vara så fräck att man tar med en egen macka i min uppradning av universums tio godaste smörgåsar? I så fall kvalar definitivt den här pulled pork-mackan in: saftig, rökigt långgrillat fläskkött med knaprig svart yta och en klarröd rökrand precis nedanför. Som om en perfekt grillad bit av guds stjärt trillat ner från himlen. Nu är ju dock inte pulled pork min uppfinning. Men i mackform så brukar ju den ätas med coleslaw medan jag faktiskt tycker att den bli ännu bättre med avokadosalsa och perfekt sursötsalt inlagd rödlök (eller som jag brukar kalla dem: knaprig ketchup). Hamburgerbröden köper du förslagsvis från Magnus Johansson bageri (som förser Flippin’ burgers). Så här gör du:

Pulled pork sandwich med inlagd rödlök och avokadosalsa

Ingredienser 6 personer
ca 1,2 kg fläskkarré av lycklig gris
6 st hamburgerbröd
mesquiterökspån

BBQ-rub:
1 dl råsocker
1 dl strösocker
3/4 dl paprikapulver
1 1/2 msk salt
1 1/2 msk vitlökspulver
1 msk svartpeppar
1 msk ingefärspulver
1 msk lökpulver
1 tsk torkad rosmarin

Inlagd rödlök:
2 rödlökar
2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl strösocker
1 msk  salt
1 lagerblad
1/2–1 färsk chili, t ex habanero
ev 1 msk rödbetslag

Avokadosalsa:
3 gröna eller gula tomater (ej röda)
4 tomatillos (eller 100 gram physalis)
3 vitlöksklyftor
2 färska gröna chilis, t ex spansk
peppar eller jalapeno
1 tsk salt
1/2 kruka koriander
3 avokador
2 dl crème fraiche

Dagen innan grillning lägger du in rödlöken. Det är enkelt: bara blanda allt utom löken och chilin i en kastrull och låt koka upp. Lägg sedan i den tunt skivade löken och sjud 30 sekunder. Låt kallna och häll över allt i en snygg burk tillsammans med den skivade chilin. Låt stå över natten i kylskåp tills löken långsamt ändrar färg från rödvit till vackert ljusrosa. Vill du få ännu starkare röd färg häller du i lite rödbetslag. Avokadosalsan är ännu enklare: Koka tomaterna, tomatillon (eller physalisen), vitlöken, chilin och saltet utan vatten (tomaterna står för det) ca 15 minuter. Låt svalna. Mixa sedan med koriander och avokado tills du får en slät sås (det är okej i detta fall). Blanda i crème fraiche.

Gör sedan iordning grillen för så kallad indirekt grillning, eller barbecue som amerikanerna kallar det. Detta gör du genom att hälla ganska lite kol i ena halvan av grillen och lägga ett fat med vatten i den andra (glömde detta sist, se bilden, funka ändå). Blanda ihop kryddorna och gnid in i köttet som du lägger det på den delen av grillen som inte har glöd under och lägg på locket. Det får inte bli för varmt, mellan 110 och 120 grader är idealiskt så har din grill ingen termometer så är det en bra idé att köpa en ugnstermometer (de finns för en femtilapp på de flesta köksaffärer). Värmen justerar du med locket och hur mycket kol du använder. Fyll på med kol när det behövs. När allt känns bra slänger du på en näve rökspån på glöden och lägger på locket. Kasta sedan ett par nävar rökflis en gång i halvtimmen i ungefär 2 1/2 timme då du virar in köttet i aluminiumfolie och ställer tillbaka på grillen.

Tillaga sedan köttet low and slow utan rök tills det börjar falla isär när du pillar på det men fortfarande är saftigt. Beräkna 2–3 timmar totalt per kilo kött. Finfördela med två gafflar – jag föredrar dock när det fortfarande är lite chunky som på bilden ovan. Servera i hamburgerbröd med en klick salsa och en massa inlagd rödlök på.

P.S Om ni bjuder på den här mackan under em-finalen på söndag så lovar jag att Sverige vinner. Om de nu är kvar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.