Hoppa till innehåll

Mexlagarskolan #11

Så här i olympiad- och melodifestivaltider tänkte jag tipsa om det ultimata snackset: nämligen hemgjorda tortillachips med precis lika hemgjorda dippsåser. Jag lovar, gör ni det här en enda gång kommer ni aldrig mer äta de sorgliga ursäkter till tortillachips som finns i affärerna. Ett krux bara: man måste göra chipsen på äkta majstortillas – … Continued

Så här i olympiad- och melodifestivaltider tänkte jag tipsa om det ultimata snackset: nämligen hemgjorda tortillachips med precis lika hemgjorda dippsåser. Jag lovar, gör ni det här en enda gång kommer ni aldrig mer äta de sorgliga ursäkter till tortillachips som finns i affärerna. Ett krux bara: man måste göra chipsen på äkta majstortillas – antingen hemgjorda eller färdigköpta från La Neta eller från din lokala nasare av sydamerikanska matvaror. Annars blir det inte bara mindre gott, det blir direkt oätbart. Okej?
Hemgjorda Tortillachips 

Du behöver: äkta majstortillas (alltså INTE Santa Marias grytvantar), frityrolja och salt.

Gör så här: Att göra egna majstortillas är tydligen lätt, men man behöver en tortillapress, något du antagligen inte har. Så det får bli att leta upp färdiggjorda istället. I Stockholm finns de färska på La Neta och frysta på Chez Albert och den sydamerikanska butiken i Hötorgshallen. Väl hemma igen så kan du hetta upp oljan till typ 180 grader (jag brukar dock chansa) och skära tortillasarna i fyra delar. Fritera sedan ett par i taget tills de blir gyllengula men inte bruna och låt dem rinna av på lite hushållspapper. Salta och servera med guacamole och en hemgjord chilisås, till exempel den här:
Salsa Cruda

Du behöver: 3 chilis, en halv silverlök, 3 stora plommontomater, färsk koriander, 2 teskedar majsolja, en halv tesked salt, saften av en halv lime.
Gör så här: Kör alla ingredienser i en mixer och låt stå en timme i kylskåp innan servering.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.