Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Ny bok: Korean BBQ

Jonas Cramby  |  Publicerad 2019-05-06 12:33  |  Lästid: 5 minuter

Woho, i dag släpps min nya bok Korean BBQ! Eller nya och nya förresten, min ”nygamla bok Korean BBQ” kanske man skulle kunna kalla den istället? Boken är nämligen en så kallad ”ompaketering” och består av det koreanska grillkapitlet i min fjolårsbok Japansk grillning som skrivits om, utökats och fått cirka femton splajdans nya recept. Eftersom det är en ompaketering samt lite tunnare än en vanlig kokbok kostar den bara runt 160 spänn på nätet – vilket ju är asbilligt för en bok som är en grundkurs i Korean BBQ, innehåller asgoda koreanska vardagsrätter, fåniga koreanska dryckeslekar och, vågar jag säga, svensk kokboksutgivnings just nu bästa kimchirecept – jag utmanar vem som helst, när som helst, på en kimchi-off.

Om du redan har Japansk grillning och funderar på om det är värt att köpa även denna kommer här en liten genomgång av de cirka 15 nya recepten: 

1. Chimaek, friterad kyckling och öl. 

I Korea är kombinationen friterad kyckling och öl  så populär att man kallar rätten chimaek – en ihopsättning av orden chikin (friterad kyckling) och maekju (öl). Mitt recept kommer med två olika såser,  gochujangsås och soja/vitlök, men själva grejen är egentligen den metod som jag använder för att få maximalt frasig smet. Jag skulle nog säga att det är den slutgiltiga metoden och att ditt liv kommer aldrig mer bli detsamma.  

2. Tteokbokki, riskakor i chilisås. 

Dessa små underliga riscylindrar får mig att tända på alla små underliga riscylindrar. Samtidigt. Älskar tteokbokki, det kan vara det perfekta ölsnackset. Min version blir till och med frasigare och med en mjukare mitt än den klassiska sorten som man köper på gatan i Korea. Ja, den är faktiskt ÄNNU godare än klassisk tteokbokki säger min tjej som faktiskt har bott massa år i Korea, sådeså.

3 och 4. Pajeon, koreanska pannkakor

Dessa frasmjuka, salta pannkakor är verkligen asgoda att att äta till en bira. Den klassiska versionen, som du får receptet på här, kommer med salladslök med den andra är min personliga hybrid mellan en koreansk jeon och japansk okonomiyaki –  en slags kålpannkaka med topping av majonnäs, en HP-liknande okonomisås och torkade, rökta tonfiskflingor. En riktig Frankensteinskapelse och umamibomb.

5 till 8. Fyra nya banchans, sidorätter till grillat.

I boken finns redan en massa grillade sidorätter – men här kommer fyra till: friterad frasig tofu med en gochujangsås, blancherad spenat med sesam, knaperstekt svamp och koreansk snabbpicklad gurka. Gottis.

9. Kkakdugi, rättikskimchi

Detta recept är orsaken till att jag ville göra den här ompaketeringen. I Japansk Grillning finns det nämligen en version som inte är så utförlig som kkakdugin förtjänar – det är nämligen världens bästa hetsyrligaste, knaprigaste lilla snacks att alltid ha i kylen som side eller för kylskåpsätande. Kkakdugi är gott, praktiskt och nyttigt – vissa koreaner menar att den till och med kan bota fågelinfluensan. 

10. Dongchimi, vit rättikskimchi

Denna kimchivariant är den som mest liknar en västerländsk mjölksyrning: ingen chili, fiskås och sådana grejer används, utan den smakar rent, krispigt och syrligt. Ätes som vanlig kimchi men det lite speciella är att spadet används när man gör naengmyeun – kalla bovetenudlar med en isad buljong. Asgott. Receptet på naengmyeun fanns redan i Japansk grillning men har uppdaterats och för att få rätt sötssyra är mitt hemliga knep att använda 7-Up!

11. Bibimbap, koreansk risskål

Vem älskar inte bibimbap? Det är antagligen den mest igenkända koreanska maträtten och en av världens stora kulinariska skapeleser. Min version är mer en metod än ett fixerat recept så att du ska kunna använda resterna från din koreanska grillmiddag. Den ultimata bakismaten.

12. Hoedeopbap, risskål med rå fisk

Lite mindre känd än bibimbapen är hoedeopbapen, som kanske låter som det koreanska namnet på Hodor i Game of thrones men är alla alla bowls gammelfarfar. Otroligt enkelt och gott. Bara koka lite ris, skär lite rå fisk och grönsaker, blanda ihop en sås och sedan gojsa ihop med en sked framför Lodge 49.

13. Kimchi Jjigae, kimchigryta

Detta äter jag en gång i veckan hemma. Vardagsmat när det är som enklast, godast och bäst. Jag skulle inte vilja gå genom livet utan att kunna göra en anständig kimchi jjigae. Nu behöver inte ni det heller.

14. Doenjang jjigae, köttgryta

Korea är en högstående grytkultur. Det finns så otroligt många goda, värmande grytor och en av de allra bästa är denna uppkallad efter sin huvudsakliga smaksättare Doenjang, vilket är en underbart umamistinn koreansk fermenterad bönpasta. Tänk östasiatisk bœuf bourguignon  så fattar du. 

15. Ramyun, snabbnudlar

Korea äter mest snabbnudlar i världen, i snitt 75 paket per person och år. Ofta används de som en slags bas för en hel liten underbar skräpmåltid och i denna del av boken hittar du inte bara info om vilka som är mina favoritnudlar utan också förslag på vad du kan toppa dem med PLUS ett recept på en underbart saltseg, sojapicklad äggula. 

Korean BBQ finns från och med idag hos din favoritbokhandlare, både på nätet och IRL.
Foto: Roland Persson. Förlag: Natur & Kultur.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-06 14:55