Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Nytt projekt: Crambys klimatmat…mat

Jonas Cramby  |  Publicerad 2019-09-16 15:43  |  Lästid: 2 minuter

Exakt… DÄR skickade jag iväg den bok som jag berättade om tidigare i somras och som jag arbetat med sedan dess. Att författare ofta beskrivs som egoistiska as beror antagligen på att de/vi är det ibland. Om du aldrig skrivit en bok kan jag meddela att man blir dum inuti huvudet av det. Åtminstone i det mest intensiva slutskedet. Man existerar bara i sin eget hjärna och svarar varken på telefon, mail eller tilltal och de få tillfällen man sliter sig från datorn och ger sig ut på stan beter man sig yrvaket blinkande, som en gruvarbetare som precis kommit ut ur underjorden. Man försummar sina vänner, sin familj, sin hund, sin frisyr och, just det, sin blogg. Så förlåt för allt, alla, men nu är jag äntligen tillbaka till de levandes land igen. Åtminstone för ett tag. 

Det första jag tänkte göra är att ta tag i hur miljövänligt jag egentligen äter. Jag inbillar mig att jag i vanliga fall äter ganska bra. Jag lagar allt från grunden, äter nästan aldrig snabbmat eller halvfabrikat och snålar inte med råvarorna, utan lägger ner mycket tid och pengar på att hitta bra grejer. Men samtidigt VET jag ju inte? För att ta reda på det hade jag tänkt att i två veckor försöka äta EXAKT efter den 48-sidiga rapport som tidningen Lancets släppte tidigare i våras. Jag vill nämligen veta exakt hur svårt är det egentligen att käka 100 procent hållbart. Är det ens möjligt att ställa om eller är vi mer eller mindre körda? Och om det går, hur kul är det egentligen? Kan jag fortfarande laga tacos, korean BBQ och kinakäk – eller måste jag äta tråkigt, nynordiskt mög? Hata libbsticka! Och kan jag över huvud taget ta mig ett glas då och då och är i så fall hantverksöl bättre än vanlig och är det okej att dricka naturvin? Det borde ju va bra för naturen? Eller? Jag tänkte också försöka ta reda på saker som hur mycket matsvinn vi har i vår familj, hur långt man kan köra en stadsbuss med det jag sopsorterar under två veckor samt vem som egentligen har rätt i beefen mellan Edward Blom och Oatly?

Just nu vet jag dock knappt vad jag kan äta till middag eftersom jag i ärlighetens namn inte riktigt pallat läsa hela rapporten än. Men jag tänker att denna pumpa från Karshamra gård strax söder om Stockholm bara MÅSTE vara miljövänlig, så den får bli min första middag. Jag återkommer imorgon med vad jag lagade med den och för en fullständig rapport från min första dag som miljövän. 

 Auf wienerschnitzel.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-16 15:46