Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Onsdag 11.00 – 17.00

 |  Publicerad 2010-02-17 22:51  |  Lästid: 2 minuter
Den här eftermiddagen blev lite mer dramatisk än vad jag först hade tänkt. Att min dotter blev akut magsjuk och sabbade mina teckningsplaner vet ni redan. Men ni känner inte till händelserna som ledde fram till detta. Så här gick det till:
11.15 Jag letar fram brunpapper och en svart krita. Det ska man ha när man skissar. Helst ska man dock ha en platt snickarblyertspenna för att visa att man har en arbetarklassbakgrund, men en sådan hittade jag inte, så det fick bli en vanlig krita.
Jag börjar med att märka ut gyllene snittet i min komposition. Där ska det viktigaste i bilden vara. I mitt fall spetsen på enhörningens horn. Jag lärde mig grundläggande komposition i gymnasiet, men känner ni inte till gyllene snittet kan ni alltid googla. Eller också skiter ni i det för det ligger ungefär där jag ritat pricken. Det är inte så jävla noga.
Okej. Härnäst börjar jag skissa på enhörningen. Detta gör jag genom att dela upp hästens former i olika geografiska former. Typ benen är fyrkanter och hornet en kon och sånt. 
Detta blir dock väldigt sällan bra.
Så jag kör på frihand istället. Till detta använder jag en blyertspenna som jag håller mellan pekfingret och tummen och, det här här viktigt, jag låter SKAFTET VARA INNE I HANDEN. Alltså inte hålla pennan som om du skriver, det gör bara amatörer.
Nästa steg är research. Här har jag till exempel googlat fram en bild på tidigare talmannen Birgitta Dahl eftersom en läsare efterfrågade en teckning av henne. Min tanke var att låta trollkarlens ansikte dela drag med tidigare talmannen, men bara sekunder efter den här bilden togs började alltså min dotter att kräkas. Och teckningsplanerna gick åt helvete. Men jag ska slutföra teckningen innan veckan är slut. Det är ett löfte.
Resten av eftermiddagen ägnades åt att sova och spy.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:58