Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

På David Chang-event

 |  Publicerad 2012-03-15 21:23  |  Lästid: 2 minuter

I samband med krogguiden White guides lansering häromveckan så var jag på ett event som nog är så långt bort från Backmans förätar-recept man kan komma. Jag lyssnade nämligen när Momofuku-David Chang, Fäviken-Magnus Nilsson och Mathias Dahlgren-Mathias Dahlgren snackade om hur lokala mikroorganismerna påverkar smaken vid fermenteringsprocesser. Det var intressant. Men jag ska erkänna, lite gick jag nog ändå dit för att möjligtvis få provsmaka på David Changs pork buns. Så fatta min glädje när han plötsligt sa att vi skulle få testa lite grejer.

Och ut kom det här fatet. I skålarna fanns fermenterat ris och fermenterat matvete och i skedarna olika sorters misopastor (fermenterade bönor). Det smakade… fermenterat? En kille slukade allt på tallriken och då blev Chang lite orolig och sa att det bara var meningen att man skulle smaka lite. Det här var ju inte riktig mat ännu, det var ju något han tagit fram på sitt labb.

Då steg Fäviken-Magnus in och bjussade på ett slags chips gjord på linfrö som blötts ner, bildat sånt där slem runt sig och sedan torkats. Och till det: en fermenterad krusbärsdipp! Gott!

Efter föreläsningen bjöds det på lunch av kock-landslaget. Hur spännande det än hade varit att lyssna om fermenterat matvete så var det ändå skönt att få klämma i sig lite vanlig, slabbig Svennemat igen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2012-03-15 21:26