Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Sonny Bargers självhjälpsskola

 |  Publicerad 2010-05-21 11:09  |  Lästid: 2 minuter
Klichébilden av den typiske självhjälpskonsumenten är väl den av en krisande kvinna i 40-årsåldern med trekvartsbyxor och en busruffsig Marie Fredriksonfrisyr. Detta stämmer inte riktigt: numera finns självhjälpslitteratur för de flesta smakinriktningar. Till och med Hells Angels legendariska grundare och president Sonny Barger har faktiskt skrivit en: Freedom – creedos from the road.
Om man läser boken och följer de 50 principerna ska man, enligt baksidan, utveckla de egenskaper Sonny värderar högst hos sig själv och respekterar mest hos andra: självständighet, tuffhet och rättvisekänsla.
Åhhh, det är ju sån jag vill bli! Självständig, tuff, rättvis. Som en cowboy. Så som ett litet projekt här på bloggen tänkte jag 1. Sluta säga “åååhh” och 2. Börja följa Sonnys livsvisdomar (så länge de inte får mig i fängelse). Jag tänker försöka leva efter en av Sonny principer i en vecka och presenterar sedan resultatet nästföljande fredag. Okej? Sonnys första lektionen lyder:
LEKTION 1: Behandla mig väl och jag behandlar dig bättre. Behandla mig illa och jag behandlar dig sämre.
I detta kapitel berättar Sonny om vikten av att inte bara stå upp emot världens alla rövhål, utan ge tillbaka, med ännu mer. Detta gäller allt ifrån folk som snor ens båge eller försöker blåsa en i affärer till människor som är allmänt otrevliga eller inte svarar på mail(!). Det är också viktigt, menar Sonny, att ge uppskattning där det förtjänas. Detta gör han genom en kort nickning i dennes håll. Sjukt coolt.
Lektionen för mig denna vecka blir alltså att ge lite uppskattning där det förtjänas samt att konfrontera någon, eller några, som har betett sig som as. Nu nämner dock Sonny i texten att han gärna bryter benen på sina motståndare och det kan ju inte jag göra. Så jag tänkte, kanske ett syrligt mail?
Reslutatet publiceras här om en vecka.
 
sonny

Sonny Barger.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:02