Hoppa till innehåll

Texas roadtrip dag 7

Igår startade vi tidigt från Del Rio för att komma till Marfa i vettig tid. För dom som undrar hur det går att roadtrippa med två små barn kan jag meddela att det går utmärkt. Ettåringen somnar bara hon ser en bilbarnstol och den fyraåringen tycker att allt är jättespännande. Dock tror jag att det … Continued

Igår startade vi tidigt från Del Rio för att komma till Marfa i vettig tid. För dom som undrar hur det går att roadtrippa med två små barn kan jag meddela att det går utmärkt. Ettåringen somnar bara hon ser en bilbarnstol och den fyraåringen tycker att allt är jättespännande. Dock tror jag att det är viktigt att 1. Inte planera in för långa dagsetapper 2. Ladda upp med mutgodis och 3. Aldrig ens antyda att det går att lyssna på barnmusik i bilen (i så fall blir resan ett helvete för er föräldrar).

Vid lunchtid var vi i alla fall framme i Marfa och körde direkt till den berömda food trucken Food Shark för att käka deras Marfalafel. Det var mycket gott och mysigt. Överhuvudtaget är Marfa en sådan sorts plats där luften liksom känns klarare, stämningen softare och ljuset vackrare än på andra ställen. Vettifan varför?

El Cosmico är Liz Lamberts hotell i Marfa och det består av ett område av väldigt bohemiska teepees, yurts och gamla 50-talstrailers. Jag dog omedelbart snyggdöden. Kan nästan inte ta in så mycket vackert samtidigt. Vill bo här jämt.

Jag kom förresten på en nackdel med att roadtrippa med barn: det är svårare att gå ut om kvällarna. Samtliga krogar har hittills funkat asbra att käka på och Texasborna är i allmänhet oerhört trevliga och tillmötesgående mot de små näspetarna. Men på kvällstid blir barnen råjetlaggade så istället för krogen brukar vi käka nåt på rummet. Igår gick vi till den lokala mercadon för att handla lite smågrejer. Att handla så nära mexikanska gränsen är en dröm för texmexälskare. De har verkligen ALLT som man fantiserar om när man försöker svänga ihop nåt hemma: en hel hylla med mexikansk ost, hela oxbringor, nybakta tortillas och mexikanska läsk – som ju är rågoda eftersom de använder naturliga ingredienser (och har snygga glasflaskor).

På kvällen satt vi i vår urmysiga lilla trailer och lyssnade på valvakan och provade oss igenom El Cosmicos utbud av bira (betyg från vänster: 3:a, 4:a, 2:a). Många har frågat hur det är att vara här under valet och jag kan säga att jag tror att de flesta media-stockholmare är oerhört mer engagerade i valet än Marfaborna. Här bor det mest rancharbetare, konstnärer och hipsters och det enda jag har hört dem snacka om är vilket band som ska uppträda ikväll och var Food Shark ska stå parkerad.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.