Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Två nya matserier på tv

 |  Publicerad 2013-04-17 13:05  |  Lästid: 2 minuter

Igår kollade jag på de nya mat tv-serierna Parts Unknown och Den stora ölresan – Burger land är det forfarande inte någon liten vänlig IT-kille som lagt upp på internet så den får vi vänta lite med. Men så här tyckte jag om de andra:

Den stora ölresan, tisdagar på SVT1
Samhällsjournalist från Göteborgs-tv gör ölreportage i tre delar. Ni hör ju själva, en sådan idé kan ju gå precis hur som helst. Vilket det också gör. För samtidigt som Den stora ölresan är både intressant, underhållande och befriande onördig så är den också lite bakåtsträvande, slumpmässigt och fylld av pinsamma tystnader (det sistnämnda skulle i och för sig kunna skrivas upp på pluskontot). Och att avsluta med ett 10 minuters reportage om en gubbe som gör sin egen mörka lättöl genom att tillsätta soya funderar jag fortfarande över om det var ett briljant grepp eller bara jättejättekonstigt. Förmodligen båda två. Udda och personligt var det i alla fall.

Min dom: Fortsätt kolla.

Parts unknown, söndagar på CNN
När det kommer till mat-tv finns det ingen, i min bok, som slår Anthony Bourdain. Bourdain är nämligen bra på två sätt: Dels som den insatte resguiden och dels som den kulinariska upptäcksresanden. Som resguide finns det ingen jag litar på lika mycket. Vare sig det är Tokyo eller Seattle som det ska guidas till så träffar han de mest spännande människorna och äter på exakt de ställen som jag också vill besöka. Han har sagt att han inför ett nytt resmål alltid tänker: ”vad gör de bättre här än någon annanstans?”  och det är ju precis de ställena man vill leta upp när man kommer till ett nytt ställe, eller hur? I den nya CNN-serien Parts Unknown verkar han dock fokusera det kulinariska upptäcksresandet. Han åker till ännu ganska okända och outforskade platser och försöka berätta något om människorna och kulturen där genom vad de äter. Vad de livnär sig på. Mat är ju, hur mycket man än låtsas om annat ibland, i slutändan bara en enda sak: Liv. Därför känns det han gör ibland till och med, ja, viktigt. Den enda Bourdain jag kan ha lite svårt för är när han blir machosnubben. Men som signaturen Chest Rockwell skrev: ”Bourdain är enkel matematik, han blir bättre ju äldre han blir. För varje år försvinner ett lager New-York-macho-kock-douchiness. Snart är han Tage Danielsson med solbrillor.” Word.

Min dom: Definitivt fortsätt kolla.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:45